Hammer of the Gods (2013)

Ragnarök Now

3 russin

Året är 871 och vikingarna har haft en hel del framgångar i erövringen av de brittiska öarna. Kungen Bagsecg blir dock för ivrig i att ge sig på västsaxarna och väntar inte in sin son Steinar som är på väg med förstärkningar. Kungen blir dödligt sårad och från sjuksängen skickar han iväg Steinar på ett uppdrag att hitta den, för Steinar tidigare okände, förstfödde sonen Hakan så att denne kan bli ny kung. Problemet är bara att Hakan tycks vara galen och att ingen vet riktigt var han befinner sig. Men inte ska väl sådant hindra en viking som avgett ett löfte.

Steinar och hans gelikar gör en resa genom saxiskt fiendeland, till det mörkrets hjärta där hans halvbror regerar som en gud, eller åtminstone som en Kurtz i tribalmålning. Inspirationskällan är tydlig och precis som Marlow i Conrads roman förändras Steinar under resans gång. Han blir allt mer våldsbenägen och tappar tron på förnuftet framför vidskepligheten.

Men någon "Apocalypse Now" är inte "Hammer of the Gods", och manusförfattaren Mathew Read är heller ingen Joseph Conrad. Något större djup står alltså inte att finna i "Hammer of the Gods" trots att filmteamet tycks ha sådana ambitioner. Produktionen och skådespeleriet håller visserligen en helt ok nivå, men när man som här försöker fånga mer än man förmår greppa om blir bristerna väldigt påtagliga och det som skulle flyga högt faller alltför platt.

"Hammer of the Gods" får ett mellanbetyg, men är tyvärr svår att rekommendera.

© Andreas Hallgren
2013-08-30

© VERTIGO CD LIMITED 2013
"If I had a hammer ..." nej, vänta. Den bildtexten har vi ju redan kört till "Thor" ...

Originaltitel: Hammer of the Gods
Storbritannien, 2013
Regi: Farren Blackburn
Med: Charlie Bewley, Clive Standen, James Cosmo, Elliot Cowan, Alexandra Dowling m.fl.

Genre: Action, Krig
Hemmabio: 2013-09-11     

Dela |