Kon-Tiki (2013)

Äventyr i den gamla skolan - med verklighetsbakgrund

3 russin

Oskyldiga blå ögon… Som döljer en stor envishet. För att inte säga tjurskallighet på gränsen till vansinne. Namnet är Thor Heyerdahl, en man som tydligen redan i tidiga år utmanat ödet och sedan fortsatt med det. Han har bott ett antal år med sin fru i Polynesien och sedan utvecklat en teori om varifrån de öarna egentligen har befolkats från början. Få vågar dock tro på honom och stödja företaget att flyta med strömmarna på en flotte från Peru för att bevisa tesen, men inte ger han upp så enkelt. Sex män i sina förhoppningsvis bästa år kommer till slut iväg med hjälp av sista-minuten-sponsring från den peruanska regeringen (så framstår det i alla fall här) och lägger ut från land på vinst och förlust. Endast en av dem har någon erfarenhet av sjöfart att tala om. Och ledaren själv kan inte ens simma. Året är 1947 och historia är på väg att skapas - det vet vi nu.

100 dagar ska det ta, men flotten är ett vanskligt fordon och sextetten är utlämnad åt naturens nycker. En nästan ständig kamp med elementen vidtar där stormar, hajar och oroliga tarmsystem turas om att ställa till förtret. Radioskuggan är ett annat irritationsmoment. Jodå, de har fått med sig kommunikationsutrustning som då kanske är sista skriket under efterkrigstiden, men glöm dagliga uppdateringar till en fascinerad omvärld via flitigt frekventerade sociala nätverk. Den ombytliga omgivningen bjuder dock också på flera skönhetsupplevelser och magiska ögonblick. Det här är ju, måste markeras direkt, en fantastisk historia - men hur lätt att återskapa är den?

”Havet är inte en barriär utan en väg” mässar den trosvisse Thor som ändå ställs inför flera prövningar. Dramat återges i ofta ganska maklig takt, men blixtrar till med spektakulära dramatiska toppar. Är de på rätt väg? Slipper de bli hajföda? Kommer flotten överhuvudtaget att hålla ihop i flera hundra mil på öppet hav? I förbifarten får vi förresten en snabbföreläsning i vad som händer mer i detalj när man drunknar. Det låter inte alltför uppmuntrande, även om det där med att livet passerar revy kan vara en spännande tanke i teorin.

Det här är definitivt en av de där historierna som är värda att berätta och i stora drag har duon Rønning och Sandberg gått i, just det, land med uppdraget. En motsägelsefull man drar iväg på omöjligt företag och lyckas när alla andra tycks tro på motsatsen. Hans namn har ju något slags legendariskt och nästan mytiskt över sig idag, men få av oss har väl fördjupat sig i vad bedriften bestod i. Och hans mål att bevisa de nuvarande peruanernas väg till Polynesien för över tusen år sedan? Ja, han visade väl att det låg inom rimlighetens gräns. Men var det hela poängen - eller bara en förevändning för att göra något som ingen annan skulle komma på tanken att göra?

Vi kommer få av sjöfararna verkligt nära personligen. Men upplevelsen av deras lagarbete och osannolika prestation är ändå talande i sig. Heyerdahls fru har varit med honom på äventyr innan och levt under enkla förhållanden, men sedan gått vidare och tror och hoppas i det här läget på en mer traditionell tillvaro enligt filmens beskrivning. Maken är däremot inte klar med sina fixa idéer och väljer i princip att offra familjen för sin dröm. Rätt eller fel?

Det kan tyckas svårt att misslyckas med en sådan sann berättelse, men man ska också fylla den med fungerande filmsekvenser och där excellerar filmmakarna ofta rent estetiskt. Dialogerna bildar bakgrund medan synintrycken styr skutan. ”Kon-Tiki” är absolut mer av en visuellt fysiskt imponerande film än en slående karaktärsstudie. Men för den rena kraftansträngningen och målmedvetenheten gör den skäl för sin existens. Det kan kännas som en hyllning i 1950-talsstil, en throwback och konservativt utformad historia, men den är gjord för att möta en bred publik och skäms inte för det. Mycket av tjusningen ligger just i den här pojkboksaktiga gammalmodiga äventyrslystnaden och kärleken till en samtidigt avskalad fokusering på sex lätt vansinniga män i en båt. Förlåt, flotte.

© Johan Lindahl
2013-09-09

Källa: Göteborg International Film Festival
Projekteringen och genomförandet av trippen tog sin tid, men Thor Heyerdahl & Co hade i alla fall tur med vädret. Ibland.

Källa: Göteborg International Film Festival
- Är du haj på det här med sjömanslivet eller?
Livet på Kon-Tiki innebar en kamp med naturens krafter och ibland även havets mer bofasta befolkning.

Källa: Göteborg International Film Festival
Thor med frun i Polynesien, där fröet till det historiska företaget såddes.

Originaltitel: Kon-Tiki
Norge/Storbritannien/Danmark/Tyskland/Sverige, 2013
Regi: Joachim Rønning Espen Sandberg
Med: Pål Sverre Hagen, Anders Baasmo Christiansen, Tobias Santelmann, Gustaf Skarsgård, Odd Magnus Williamson, Jakob Oftebro, Agnes Kittelsen, Peter Wight

Genre: Äventyr, Drama, Historia
Hemmabio: 2013-07-24     

Dela |