Wallander - Saknaden (2013)

Sliten kommissarie i kamp med styckmördare och sig själv

2 russin

Kommissarie Kurt Wallander (om det nu är hans titel i det här läget) har problem med minnet och konsulterar läkare i frågan. Samtidigt hittas delar av en styckad kvinnokropp i ett grustag där en grävskopa går fram och en förskoleklass passerar. Det upprörande fyndet och ett likaledes upprörande inspelat SOS-samtal provocerar fram en razzia mot en prostitutionsring med kopplingar till Östeuropa. Wallander har svårigheter att samarbeta med numera utredningsansvarige kollegan Martinsson, medan dottern (och kollegan) Linda blir alltmer bekymrad över faderns frånvaroattacker. På goda grunder, kan man ana. Originaliteten flödar inte, med andra ord. Men det finns intressanta spår.

Sviten med Krister Henriksson som Wallander har blivit oändligt lång och själv har jag inte följt den särskilt slaviskt. Direkt. Vad har jag missat? Det mesta utspelas väl som vanligt i och kring Ystad, men nästan ingen pratar skånska. Däremot en hel del bruten engelska. Brutala ingredienser förekommer definitivt, men överexponeras inte till exploateringens gräns. Det finns något ganska tryggt och pålitligt över den här typen av svensk kriminaldramatik, men ”Wallander - Saknaden” tillför inte så fruktansvärt mycket till genren i stort, eller till filmhistorien, eller mänsklighetens allmänna kulturarv.

Krister Henriksson är som oftast en klippa och troligen bättre än vad manus förtjänar. En märkbar seghet uppstår, som det kan bli när idéer för 45-60 minuter tänjs ut till knappt 90. Standardspänning väcks till liv mot slutet, men bättre fungerar det nog som betraktelse över det ofrånkomliga åldrandet, liksom utsattheten för unga människor som tar en chans i förhoppning om ett bättre liv och hamnar i händerna på mindre hänsynsfulla affärsidkare i den nya gränslösa globala gemenskapen.

Även om det handlar om långfilmsformat är det svårt att frigöra sig från det faktum att det här är ännu ett kapitel i en serie och att det knappast står helt stadigt på egna ben. Persongalleriet är för färglöst, men det kanske de trogna tittarna har andra åsikter om. Själv undrar jag om det är dags läsa om de ursprungliga romanerna av Henning Mankell och påminnas om vilken pondus och passion de ofta lyckas kombinera. Med få undantag har de filmade versionerna med antingen Rolf Lassgård eller Henriksson i huvudrollen haft väldigt svårt att levandegöra det arvet.

© Johan Lindahl
2013-08-21


Tack till SF Video för recensionsexemplar
© YELLOW BIRD KW AB, DEGETO FILM GMBH, TV4 AB, FILM I SKÅNE AB AND YSTAD-ÖSTERLEN FILMFOND 2012. ALL RIGHTS RESERVED
Ännu en stalker stör mitt i en trevlig middag.

© YELLOW BIRD KW AB, DEGETO FILM GMBH, TV4 AB, FILM I SKÅNE AB AND YSTAD-ÖSTERLEN FILMFOND 2012. ALL RIGHTS RESERVED
Lost in Sweden. Det händer i de bästa familjer.

© YELLOW BIRD KW AB, DEGETO FILM GMBH, TV4 AB, FILM I SKÅNE AB AND YSTAD-ÖSTERLEN FILMFOND 2012. ALL RIGHTS RESERVED
Ännu ett diskret och finkänsligt ingripande från ordningsmakten.

Originaltitel: Wallander - Saknaden
Sverige, 2013
Regi: Agneta Fagerström Olsson
Med: Krister Henriksson, Charlotta Jonsson, Douglas Johansson, Mats Bergman, Malena Engström, Stina Ekblad, Elisabeth Carlsson, Johan Hedenberg, Henrik Norlen, Mitcho Batalov, Danica Curcic, Luiza Stanescu

Genre: Drama, Kriminalfilm, Thriller
Hemmabio: 2013-08-21     

Dela |