The Heat (2013)

Grovkornig girly-buddy-cop-movie

3 russin

Att skumma igenom synopsis till en kommande film är ett sätt att skaffa sig en uppfattning om den är värd att se eller inte. I det här fallet osar det buddy movie, men med tjejer, lång väg. Alltså inte minst den här typen av just polisaction med två motpoler som tvingas till samarbete, men som nästan alltid handlar om två män. Ja, ni vet. Att veta något om de inblandade är naturligtvis också intressant. Sandra Bullock behöver inte ordas så mycket om. Att regissören och Bullocks motspelerska gjorde ”Bridesmaids” ihop häromåret är en rätt klar fingervisning om att grovkornig komedi är en del av paketet. Väl inne i biografmörkret kan förtexterna vara ett annat sätt att öka eller sänka förväntningarna. Och de här 70-talsinspirerat rödbruntonade bildcollagen med ackompanjerande R&B-ljudräls höjer i alla fall mina en aning.

Det fungerar också ganska bra som helhet. Vägen från ax till limpa är inte precis helt oförutsägbar, men graden av grovkornighet kan chockera. I alla fall dem som inte såg just ”Bridesmaids”. Det som också kan vara överraskande är hur länge Bullock ska hålla i sin tillknäppta karaktär som FBI-agent med högt IQ men lägre EQ och samarbetssvårigheter med i stort sett alla kolleger. Hon får länge hålla sig till den typ av humor där hennes rollfigur helt enkelt skapar situationskomiken omedvetet genom sina bristande insikter i interaktioner med andra människor. Detta medan Melissa McCarthy häver ur sig opolerade kommentarer i samma takt som hon delar ut snytingar och drar vapen mot fler än som verkligen förtjänar det. Kemin utvecklas dock, kontrasterna spelas ut mot varandra på ett för stunden underhållande sätt och så mycket mer att analysera finns egentligen inte.

Möjligen att det trots den utpräglat rolighetsinriktade angreppsmetoden inte utesluter en hel del våldsamheter och att blandningen inte är helt bekväm om man börjar syna den lite närmare i sömmarna. Tonen är kanske lite för obesvärad med tanke på alla konkreta hotbilder och brutala miljöer som uppsöks. Men, för all del, grubbla inte för mycket. Då fungerar både den rappa replikslagväxlingen och den lika flitiga förekommande fysiska farsen tillfredsställande.

Något om förutsättningarna, kanske? Ashburn (Bullock) är alltså FBI-agenten som motvilligt åker från New York till Boston för att nysta i ett fall med kopplingar till narkotikasmuggling. Där korsas hennes vägar med den streetsmarta lokalsnuten Mullins (McCarthy) som inte alls gillar intrång på sitt territorium, men som delar Ashburns oförmåga att vara lagspelare i kåren. Bit för bit lyckas de utnyttja sina respektive starka sidor till att komma framåt i utredningen, även om komplikationerna kantar vägen och Mullins sorgligt dysfunktionella storfamilj gör livet lika surt för dem som resten av kollegerna gör.

En del scener klickar direkt med högt tempo och en och annan bitande ironi medan andra tillåts pågå längre än nödvändigt och därmed gör hela filmen kanske tio-femton minuter längre än den borde vara. De väntade 'mjuka' ögonblicken som ska balansera upp det dominerande siktandet på skrattsalvor är också mer tillrättalagda än vad som krävs. Men i stort sett åstadkommer ”The Heat” vad som avses. Säg, ”Hot Fuzz” eller ”The Other Guys” med delvis andra hormoner i omlopp. Ungefär.

© Johan Lindahl
2013-08-13Originaltitel: The Heat
USA, 2013
Regi: Paul Feig
Med: Sandra Bullock, Melissa McCarthy, Demian Bichir, Marlon Wayans, Michael Rapaport, Jane Curtin, Spoken Reasons, Dan Bakkedahl, Taran Killam, Michael McDonald

Genre: Action, Komedi, Kriminalfilm
Svensk biopremiär: 2013-08-09     

Dela |