Croodarna (2013)

Hysterisk och ganska härlig

4 russin

Jag tycker uppenbarligen om nästan varenda 3D-animerad familjefilm jag ser, att döma av min recensionshistorik. Det har säkerligen en del att göra med att jag oftast numera ser dem i ett sällskap som ännu inte riktigt lärt sig "Disney-koden", som verkligen tror att en huvudperson i en barnfilm kan dö och som garvar huvudet av sig på alla de rätta ställena. Cynikern i mig har det inte lätt när lillgrabben är med och tittar, kort och gott.

Men så är det förstås också så att De Andra har blivit väldigt duktiga. De som inte är Pixar, men som gör filmer som snygghetsmässigt, rolighetsmässigt och dramamässigt håller lika hög nivå. Ibland högre. Dreamworks-produktionen "Croodarna" är en väldigt mycket bättre film än "Bilar 2" för att ta ett närliggande exempel.

"Croodarna" handlar om en grottmänniskofamilj med en överbeskyddande familjefar, en äventyrlig tonårsdotter, en ganska menlös mor, en näppeligen hyperintelligent son, en vildsint bebis och en svärmor som pappan bokstavligen önskar livet ur. De håller sig för det mesta i trygga grottan, tills världen börjar rasa runt dem. Lyckligtvis har tonårsdottern just träffat en smart kille som kan skapa eld och vet vart man bör fly. En lång flykt och en lika lång konflikt mellan grabb och eventuellt blivande svärfar inleds, genom en alldeles fantastisk värld som inte gör några anspråk på att skildra en trolig dåtid. Här har fantasin släppts lös totalt, resulterande i valar på land, formationsflygande fåglar som kan skelettera ett jättedjur på ett par sekunder, sabeltandade mjukisjättekatter och annat knytt.

"Croodarna" är snygg (ibland stolligt snygg), rolig (ibland jätterolig) och spännande (ibland för spännande, enligt femårig medtittare), smått hysterisk och jag gillar den skarpt.

© Anders Lindahl
2013-07-17


DVD / Blu-ray

2013-10-12

På BD-utgåvan, som för övrigt kan införskaffas tillsammans med DVD på numera etablerat manér, får man utöver klanderfritt ljud och bild en bunt extramaterial.

Rent visuellt är mycket av detta extramaterial något av en besvikelse. I småflamsiga klipp med berättarröst presenteras de märkliga djur som Dreamworks befolkat dåtiden med. Inga djuplodande insikter, direkt. Ärligt talat får man nog inte veta något som inte framgår i filmen. Bältdjurets (alltså djuret som bland annat jobbar som bälte) "grottdagbok" är en enkelt skissanimerad bagatell som inte heller riktigt förtrollar. Åtta minuter borttagna scener, presenterade av regissörerna som passar på att presentera sig själva i bild, levereras som animerade storyboards med ljud.

Man måste dock hylla deras ansträngning att uppmuntra tittarna till konstnärligt arbete. I relativt långa klipp visar en av animatörerna hur man kan blyertsteckna några av filmens figurer.


Originaltitel: The Croods
USA, 2013
Regi: Kirk De Micco Chris Sanders

Genre: Animation, Äventyr, Barnfilm
Svensk biopremiär: 2013-03-22
Hemmabio: 2013-10-16     

Dela |