Berättelsen om Pi (2012)

Färgsprakande äventyr för drygt halva familjen

4 russin

Av Ang Lee förväntar man sig alltid något speciellt. Gärna i en genre han inte jobbat med förut. Mångsidig man det där. Det känns som om han gjort ännu fler filmer än de 13 det faktiskt rör sig om så här långt. Men då heter några av dem ”Crouching Tiger, Hidden Dragon”, ”Lust, Caution” och ”Brokeback Mountain”. Av någon anledning hade jag väntat mig mer av en familjefilm den här gången. Kanske är det någon sorts sådan också, om föräldrarna håller barn under sju år borta. Det finns potentiellt traumatiserande stoff här, för, som det brukar heta, 'de allra yngsta'.

Strikt procentuellt utspelas väl minst 47 procent av filmen ombord eller kring en livbåt med överlevarna från ett skeppsbrott; en ung indisk pojke och en kanske inte så mycket äldre men definitivt fysiskt överlägsen bengalisk tiger. Hur det blivit så förklaras i en uppvärmningshistoria av mer konventionell art. Men vi har bland annat sett en förödande storm och fortsätter se häpnadsväckande scenerier och specialeffekter. Hur har de gjort det egentligen? Hur mycket CGI och hur många levande aktörer? Storyn är i alla fall så intagande att det känns mer irrelevant att spekulera om alla tekniska finesser medan det pågår.

På köpet kommer ett rejält stycke synkretism, där huvudpersonen förklarar sitt eget personliga trossystem, byggt på beståndsdelar från flera världsreligioner. Det kan man analysera så mycket man vill eller lämna därhän. Men att han som redan spontant söker efter gudomligheternas kärna fortsätter göra det under de minst sagt utmanande omständigheterna är väl inte särskilt överraskande.

Visuellt är det fullt av iögonenfallande och ibland uppriktigt nyskapande sekvenser. I grunden är det en berättelse där ”Cast Away” möter Tim Burtons ”Big Fish” med en doft av Disney mitt i allt. Samt ett soundtrack som låter som om skaparna sneglat längtansfullt åt ”Monsunbröllop” eller möjligen också ”Slumdog Millionaire” i vissa stycken. Indiska impulser till världens fromma, liksom.

I det stora hela - eklekticism i flera avseenden på gott och ont - gillar jag filmen. En tiger i tanken har väl ingen dött av, eller?

© Johan Lindahl
2013-07-09

© 2012 Twentieth Century Fox Film Corporation and Dune Entertainment lll LLC. All Rights Reserved.
Min båt är så liten och havet så stort...

© 2012 Twentieth Century Fox Film Corporation and Dune Entertainment lll LLC. All Rights Reserved.
Väldigt gul scen i en film med många skiftande färgskalor.

Originaltitel: Life of Pi
USA/Taiwan, 2012
Regi: Ang Lee
Med: Suraj Sharma, Irrfan Khan, Ayush Tandon, Adil Hussain, Tabu, Vibish Sivakumar, Rafe Spall, Gérard Depardieu

Genre: Äventyr, Drama, Religion/filosofi
Hemmabio: 2013-04-24
Teman: Djur som bråkar


Ingår i följande teman


Djur som bråkar

     

Dela |