Nobels testamente (2012)

Alfred hade skämts

1 russin

Något Dan Brown-mysterium är detta inte, även om titeln verkar avsedd att väcka sådana associationer och vi får en närbild på sagda testamente som nästan får en att tro att boken ifråga sent i filmen kommer visa sig innehålla en Hemlighet. Det är en vanlig svekrimtriller, för att mynta världens minst estestiskt tilltalande term.

Men det är dumt nog att vara Brown, och karaktärerna är karikatyriska nog. Beskåda exempelvis "Kitten", en högklackad lönnmörderska med guldfärgade ögon. Tidigt i filmen skjuter hon en stamcellsforskare, den kvinnliga ordföranden för Nobelkommittén och en bunt vakter. På självaste Nobelfesten.

Journalisten Annika Bengtzon, som bevittnar mordet, vill förstås gärna skriva om det hela men beläggs med yppandeförbud av filmens enda vuxna karaktär. Det hindrar henne förstås inte från att nysta i fallet och spinna teorier som hon är ensam om i hela världen.

Hon är tydligen en återkommande Liza Marklund-karaktär men en ny bekantskap för mig, som ganska länge undrar om man förväntas gilla och respektera henne och isåfall hur. Svaret på den första frågan verkar vara 'ja', men svaret på den sistnämnda lyser filmen igenom med sin frånvaro. Annika är en inkompetent halvgalning som beter sig som en full fjortis. När hennes barn knuffas på fritids är hennes lösning att mordhota den skyldige åttaåringen. Hon verkar inte ha någon som helst koll på reglerna, trots att hon ska föreställa krimreporter. Hon är inte ens en bra reporter. Vid ett tillfälle håller ett intervjuobjekt på att servera henne en festmåltid av citat. Det enda hon behöver göra är att le instämmande och anteckna. Istället skrämmer hon raskt bort personen ifråga med en gäll kanonad av hetsiga frågor.

Vid ett annat tillfälle ber hon redaktionens datasnille att luska ut varifrån ett anonymt mail har skickats. Som hjälp i arbetet får han en utskrift av meddelandet. Till hennes försvar så reagerar han inte ens på det bristfälliga underlaget, och löser rentav gåtan. Kanske genom att hålla papperet i rätt vinkel mot solen ...

Hon är symptomatisk för filmen. Hon är dum, den är dum. Och inte särskilt spännande. Det är en sådan film där man spetsar till dramatiken genom att mörda en person genom nedfrysning men noga aktar sig för att få det att verka hemskt på riktigt. Grundmaterialet är blaskigt och regisserande Peter "Arn" Flinth gör verkligen inget för att lyfta det.

Jag borde väl skriva något mer, men mer än en kvarts recensionstid känns faktiskt inte motiverat ...

© Anders Lindahl
2013-04-23

Källa: C More
- Öh, jag måste gå nu. Jag har tydligen bevittnat typ ett mord eller nå't...

Originaltitel: Nobels testamente
Sverige, 2012
Regi: Peter Flinth
Med: Malin Crépin, Björn Kjellman, Leif Andrée, Per Graffman, Björn Granath, Ia Langhammer

Genre: Thriller     

Dela |