Escape (2012)

Som om inte digerdöden var nog

3 russin

Roar Uthaug slog igenom med den föredömligt renodlade slasherfilmen "Fritt vilt" (a.k.a. "Kallt byte") och samma genre och anda känns igen i fluktfilmen (*fniss fniss*) "Escape", även om denna utspelar sig strax efter digerdöden.

Det är en laglös tid, meddelar infotexten. Ja, det låter väl rimligt. En tid när en hämndlysten kvinna kan leda råbarkade sällar till hjärtlösa gärningar utan att riskera att något uppbåd av laglydiga medborgare sätter efter en. Om en liten familj på väg mot ett bättre liv istället skulle finna sin död så är det tough luck, liksom.

Roar är inte ute efter att överraska dig. Ingen kommer missta dig för en siare om du strax efter att unga Signes familj slaktats av ett rövargäng ser ungefärligen hela den fortsatta filmen framför dig. Han vill göra en konsekvent spänningsfilm i ett dramatiskt landskap och det är just det han gör. Du har troligen sett varje scen förut, bevittnat varje dödsfall och springscen. Inplanteringarna är allt annat än subtila. Ändå funkar det.

Tillsammans med en motvilligt adopterad liten tjej flyr Signe ut i vildmarken, förföljd av en handfull hårda män (bland annat en man kallad Grim spelad av en kontroversiell man kallad Gaahl från ett band kallat Gorgoroth), en något mänskligare man och deras ledare Dagmar - en kvinna som förlorat allt och nu verkar ägna sin energi åt att alla andra också ska göra det. Ingrid Bolsø Berdal, från bland annat nämnda "Kallt byte", spelar en blond och blåögd dödsängel som inte kan släppa sitt ofokuserade hämndbegär ens när det perfekta tillfället ger sig till känna. Hennes motpart, debuterande Isabel Christine Andreasen, vill inget mer än att överleva - ett nog så begripligt motiv - och upptäcker en inre och yttre styrka när hon som bäst behöver den.

Som sagt, här bryts ingen ny mark. Men den bryts snyggt och effektivt i vackra landskap, med slående ljudeffekter istället för hinkvis med blod och med den där konsekvensen som är en genrefilms viktigaste egenskap. Miljöerna är enkla men scenerna övertygar. Visuellt är det alltifrån stabilt till imponerande. Jag gillar.

© Anders Lindahl
2013-02-04Originaltitel: Flukt
Norge, 2012
Regi: Roar Uthaug
Med: Isabel Christine Andreasen, Ingrid Bolsø Berdal, Kristian Espedal, Gaahl, Hallvard Holmen, Milla Olin

Genre: Äventyr, Historia, Thriller
Teman: GIFF2013

Relaterat: Kallt byte (2006)


Ingår i följande teman


GIFF2013

     

Dela |