The Gang of the Jotas (2012)

Visst finns det mål och mening med vår färd… Eller?

2 russin

Allt börjar med två förväxlade resväskor på en flygplats. Misstaget reds ut snabbt och leder till att en ensam kvinna bekantar sig med två turnerande idrottsmän med en rymlig bil och bjuder in sig själv till att följa med dem ner till spanska solkusten där grabbarna har ett gig. De heter Didier respektive Nils - ja, den sistnämnde är svensk och spelas av Mattias Ripa. I sinom tid får han faktiskt yttra några repliker på svenska i telefon som 'och så är jag lite upptagen också' följt av en icke-diegetisk Jussi Björling som musikalisk fond till några natursköna passager. Men innan dess har en del mer osköna saker hunnit hända. Allt skildras dock i en både komiskt distanserad och konstant halvgalen stil.

Vilka är de här människorna egentligen och vad är de kapabla till? Vad kvinnan heter och var hon kommer ifrån är mer dunkelt, men Didier och Nils är ändå påfallande snabbt beredda att tro på hennes försäkringar om att vara förföljd av en maffia och med hjälp av handeldvapen inköpt i en mörk gränd sätta sin tillvaro på spel. ”The Gang of Jotas” blandar utan skyddsnät mysfaktor med misstrogenhetsinducerande reaktionsmönster och levererar under sin korta speltid (cirka 75 minuter) flera förhållandevis långa scener i bilen och vid restaurangbord där dialoger om barns besvärlighet, korsikanska terrorister, europeiska oskulder som gifter sig med japanskor samt inte minst antalet självmord i Benidorm tilldrar sig. Och hur är det egentligen med Didier och Nils - är de mer än bara idrottsliga kompanjoner?

Road movie per definition? Ja, här finns även ett antal passager med perspektiv från förarsätet ut över passerande landskap och orienterande vägskyltar genom olika stadier av dagsljus eller kvällsmörker. Det kan knappast kallas extremt kreativt bildspråk i längden. Samtidigt fortsätter pojkarna att stånga sig blodiga i försöken att få reda på mer om den namnlösa kvinnans ursprung, medan de fylls till brädden av hennes dramatiska skildringar av livet inom den organiserade brottsligheten hon en period varit insyltad i. Marjane Satrapi som både regisserat och spelar huvudrollen är tidigare mest känd för den hyllade tecknade Iran-skildringen ”Persepolis”. ”Gang of the Jotas” glimtar till då och då, men i grunden är den här åkturen alltför slarvigt sammansatt och oklar i sitt ärende.

© Johan Lindahl
2013-02-03

Originaltitel: La Bande des Jotas
Frankrike/Belgien, 2012
Regi: Marjane Satrapi
Med: Marjane Satrapi, Mattias Ripa, Stéphane Roche, Ali Mafakheri, Maria de Medeiros

Genre: Komedi, Kriminalfilm
Teman: GIFF2013


Ingår i följande teman


GIFF2013

     

Dela |