Now, Forager: A Film About Love and Fungi (2012)

En liten film om kärlek och, just det - svampar

3 russin

Hur många skaldjur skadades under inspelningen? Jag vet inte om någon har mage att uppröras över sådana saker, men en del av de där humrarna och krabborna på serveringsbord och försäljningsstånd hade nog en tuff inspelning. Nu handlar det mest om svamp i stort. Men de ska ju kombineras med något på menyn. Och dessa skogens läckerheter kan man luras tro sig bli expert på av den här lilla filmen - om man kommer ihåg alla avgörande detaljer. Såväl om verkliga delikatesser som de förrädiska sorter som kan ge magplågor, njursvikt eller rent av ond bråd död…

Fina närbilder och naturscenerier ackompanjerar de återkommande informationsinslagen, men därutöver är ”Now, Forager” främst en berättelse om brustna förhållanden och förtroenden, om att växa isär och att inte hitta det man söker i livet. Passion för någon eller något är en sak; att överleva och ha en födkrok är något annat, åtminstone för paret Regina och Lucien med baskiska rötter som letar efter färska frukter att kränga under svampsäsongen till restauranger och andra spekulanter, medan de tar sig igenom vintern i Jersey City med diverse brödjobb. Men börjar rutinen bli ihålig och ohållbar?

Marknaden räcker inte för att klara uppehället och för Regina öppnar sig andra möjligheter i köksbranschen medan Lucien ger sig ut på nya upptäcktsfärder något längre söderöver. Det går inte riktigt som han tänkt sig och en av de mest intensiva sekvenserna återger en drabbning med en inflytelserik familj för vilken han åtagit sig att arrangera en exlusiv bjudning i societeten utanför Washington DC. Spänningarna mellan den idealistiske Lucien och den enligt honom mindre omdömesgilla lyxhustrun bara växer och växer… Och det handlar inte om positiva spänningar.

Kulturkrockar av olika slag och stridiga viljor, naturens gåvor och perfektionism som skär sig med någon annans ytterst bestämda åsikter är väl grundpelarna i filmen. Och så det där med att leva ihop men inte kunna kombinera allt som krävs i ett fungerande förhållande. Det kan saknas lite energi och explosivitet, men det är ändå en sevärd historia om ordinära människor med en del extraordinära förmågor som inte verkar kunna utnyttjas till sin fulla rätt.

© Johan Lindahl
2013-01-29

Källa: Göteborg International Film Festival

Originaltitel: Now, Forager
USA/Polen, 2012
Regi: Jason Cortlund Julia Halperin
Med: Jason Cortlund, Tiffany Esteb, Almex Lee, Gabrielle Maisels, Cristina Isabel Mendes Cabral, Tom Cherwin

Genre: Drama
Teman: GIFF2013


Ingår i följande teman


GIFF2013

     

Dela |