The Cleaner (2012)

Personligt drama i pestens tid

3 russin

Hoppsan. Hamnade på fel bio på grund av viss ouppmärksamhet vid årets filmfestival i Göteborg och fick rappa på för att hinna i tid till den rätta. Var det värt besväret? Ja, i stort sett. I den peruanska huvudstaden Lima håller halva befolkningen på att utplånas av en epidemi som främst drabbar vuxna och, noteras av en hårt arbetande läkare, kanske påminner om symtomen från ”The English Sweat”, en tidigare farsot han uppdagat på internet.

Huvudpersonen Eusebio är städare, det vill säga han kliver in i sin oskyldigt vita skyddsrock och desinficerar omsorgsfullt platser och bostäder där dödsfall som tillskrivs sjukdomen inträffat. Han lever annars ett ensamt liv som tycks genomsyras av tristess och närmast förlamande likgiltighet. En dag hittar han dock en övergiven pojke i ett hem som han städar. Motvilligt åtar han sig vårdnaden i brist på andra anhöriga. Samtidigt försöker han ta reda på vem pojken egentligen är och lära känna honom bättre - vilket inte är så lätt i början i alla fall.

Filmen är välgjord och avvägd, medvetet inriktad på det småskaliga dramat. Möjligen är det lite för avskalat och spartanskt. Pesten är mer en ursäkt att att berätta om brustna relationer och mänsklig isolering. Det är lite långsamt men lovvärt även om jag kan tappa koncentrationen ibland och vill föreslå andra lösningar och utvägar i intrigen. Men jag fortsätter ändå följa huvudpersonernas öden fram till… ja, vadå? Jag ska inte avslöja mer än nödvändigt.

”The Cleaner” behåller sin tungsinta ton hela vägen, aningen perforerad av diskret galghumor här och där. Här syns inga överdrivna gester åt något håll. Det kunde ha varit mer apokalyptiskt och rakt av rafflande, men en suggestiv anda slår an mellan varven. Jag måste respektera helheten och gillar hur allt leds fram till ett logiskt men inte övertydligt slut. Och visst är det också en sådan film som får en att notera spridda hostningar i salongen mer än vanligt, även om det råkar vara vinter och alla är mer eller mindre småförkylda. Man vet ju aldrig när den riktiga megainfluensan kommer till en plats nära oss…

© Johan Lindahl
2013-02-03

Originaltitel: El Limpiador
Peru, 2012
Regi: Adrian Saba
Med: Victor Prada, Adrian Du Bois

Genre: Drama
Teman: GIFF2013


Ingår i följande teman


GIFF2013

     

Dela |