Two Little Boys (2012)

Nyzealändsk bromance med norskt lik i lasten

3 russin

Tänk vad livet kan skifta i ett ögonblick. Tre olyckor på en gång - nej, det är bara skrock. Trodde Nige, innan han en natt under småtimmarna i den sömniga småstaden Invercargill på Nya Zealand i rask takt försöker undvika polisens uppmärksamhet genom att stänga av lysena på bilen, sedan väjer för en katt samtidigt som han äter en alldeles för varm medhavd rätt vid ratten och i stället kör rakt över en norsk ryggsäcksresenär. Som strax ger upp andan och måste hanteras på något diskret sätt.

För hjälp med att lösa dilemmat anlitar han sin gamle kompis Deano, en vän av typen 'inte så mycket att ha i vanliga fall, men när det verkligen krisar…'. De känner varann sedan barnsben, men relationen är ofta ansträngd. Och det är mycket om det filmen handlar. Liksom ett växande triangeldrama med tre män som tävlar om vem som är mest värdig och verkligast vän till vem. Eller snarast är det Nige som slits mellan de andra två som inte drar jämnt många sekunder i sträck.

Allt (eller det mesta) återges i en avig slapstick- och svart komik-saturerad stil; ofta förhållandevis nedtonad men ibland mer uppskruvad. Att skaffa undan ett lik är inte så lätt och Nige är känslig av naturen, men tar ändå emot assistansen som erbjuds av den uppfinningsrike och förvånansvärt lojale Deano, en man som saknar en del vanliga spärrar och vanlig hyfs. Och så kommer då den tredje kombattanten Gav in i leken, ovetande om det dödliga dramat i hans närhet, men orsak till avundsjuka från Deanos håll. Två slår den tredje, även om det varierar vem som försöker nita vem, bokstavligt och bildligt. Men de hamnar alla tre på en utflykt ut till havet med natursköna vyer och kuperad terräng, pingviner och delfiner. Samtidigt försöker Nige även reda ut relationen till en kvinna han kanske eller kanske inte gjort gravid.

Det finns tillfällen när det är oklart vart den här historien är på väg och dessutom är accenterna inte alltid enkla att dechiffrera utan svensk textning (som var fallet vid den här festivalvisningen). Men den mörka och ibland morbida humorn parad med skildringen av prövad manlig vänskap, skuld och ofta slående obeslutsamhet gör att filmen ändå lyckas underhålla. Den väcker oftare misstrogna kluckanden än rena gapskratt, men också igenkännandets insikter. Alla är vi väl losers någon gång, eller?

© Johan Lindahl
2013-01-29

Originaltitel: Two Little Boys
Nya Zealand, 2012
Regi: Robert Sarkies
Med: Bret McKenzie, Hamish Blake, Maaka Pohatu, Filip Berg, Russell Smith, Erin Banks

Genre: Drama, Komedi
Teman: GIFF2013


Ingår i följande teman


GIFF2013

     

Dela |