Älskade (1998)

Svårsmält socialrealism om slaveri och spöken från det förflutna

3 russin

Socialrealism och ockultism. Och Oprah Winfrey. Ja, för nu 15 år sedan lyckades Jonathan Demme kombinera de elementen i filmatiseringen av Toni Morrisons roman. Resultatet är starkt och respektingivande, det kan nog ingen förneka, men tungt och svårsmält på gränsen till vad många klarar att uppskatta. Åtminstone att döma av en del reaktioner jag läst under åren innan jag själv till slut såg den.

En kvinna lever med ett begravt trauma i bakgrunden efter amerikanska inbördeskriget. Nu är svarta inte längre slavar, men livet är fortfarande fullt av utmaningar. Och hon har skapat en del ytterligare genom sin egen kompromisslöshet och några drastiska vägval. Plötsligt dyker en ung okänd kvinna upp från till synes ingenstans och blir en del av hennes decimerade och lite varierande familjs liv. Vem är hon? Välsignelse eller förbannelse?

”Andarnas hus” är inte bara en roman av Isabel Allende utan kan definiera hemmet här. Spöken från det förflutna hemsöker friden och det finns förklaringar som framkommer genom flashbacks och avslöjanden efterhand.

Är det värt att följa? Ja, trots det tunga och ibland hopplösa i situationen tappar filmen aldrig helt förmågan att skapa öppningar för vagt skönjbara ljus i slutet av tunneln. Mycket av lidandet och konflikterna blir begripliga, medan de övernaturliga inslagen kan vara både fantasieggande och förtärande. Det är i alla fall en film med en vision och konsekvens i sin kamp med personliga tragedier, misstänksamhet och vad dessa kan leda till.

Winfrey är faktiskt riktigt bra i en krävande roll och har stöd av en lika skyddsnätsundvikande ensemble. Särskilt Thandie Newton går en svår balansgång som den mystiska inkräktaren - eller vad hon nu är.

© Johan Lindahl
2013-11-16Originaltitel: Beloved
USA, 1998
Regi: Jonathan Demme
Med: Oprah Winfrey, Danny Glover, Thandie Newton, Kimberly Elise, Beah Richards, LisaGay Hamilton, Albert Hall, Irma P. Hall, Jude Ciccolella

Genre: Drama, Mystery, Religion/filosofi     

Dela |