The Raid - Uppgörelsen (2011)

Actionfilmen du väntat på

5 russin

Minns du när du såg din första John Woo-film (någon av Hongkong-rullarna, alltså) och ville berätta för hela världen? Inte? Kanske var det någon annan regissör från oväntat håll som fick dig att inse att röjig film inte nödvändigtvis var liktydigt med Hollywood. Här är det Indonesien som får stå för spelplats och talang framför kameran, även om regissören råkar vara walesare. Gareth Evans och unge Silat-mästaren Iko Uwais gör här sin andra film ihop och actionfantasten kan verkligen glädjas åt att de hittat varandra.

Storyn - ungefärligen en invertering av "Assault on Precinct 13"- är enklare än den i de flesta nutida spel. Skurkbossen har tydligt presenterats som en kallblodig mördare, huvudpersonen Rama (Uwais) har lika tydligt presenterats som en from muslim som inte låter sitt frenetiska tränande stå i vägen för morgonbönen. Frun har en bulle i ugnen. Han har mycket att leva för, och det är inte någon kaxighet från egen sida som gör honom till en del av den elitsnutstyrka som ska storma den nämnda bossens privata höghus, en risig byggnad huvudsakligen bebodd av andra skurkar. Han bara hamnar där. Och bara äger, när det behövs.

Allt går förstås helt fel. Det finns förstås ingen backup att vänta. Det blir förstås en svettig kamp för överlevnad. Kameran, klippningen och skådisarna/atleterna dansar ihop en våldsfest av finaste märke och precis som i nämnde Woos hongkongmästerverk så är det bara att fröjdas, så länge man kan göra en total distinktion mellan värdet på ett människoliv i verkligheten och i filmens värld. Macheter, händer och fötter gör mer skada än revolvrar. Bodycounten är svindlande och brutaliteten påfallande, men det är också stilsäkert och kreativt. Jackie Chans gamla stuntteam applådererar nog belåtet ifrån sina gungstolar men undrar kanske också om det är nödvändigt att få våldet att se så smärtsamt ut. Här får slapstick stå tillbaka för desperata slåss-med-allt-du-hittar-strider.

Filmen håller sig alltså i verkligheten, även om interiörer och musik ibland för tankarna till "Silent Hill". Likheterna med franska zombierullen "La horde" är flera, men skillnaderna stavas inte bara kvalitet och intensitet utan även realism. Rent relativt. Bitvis känns "The Raid" riktigt allvarlig och de känner aldrig behovet av att krydda den enkla handlingen med oneliners och humor. Det behövs inte. "The Raid" är fullständigt underhållande, vare sig Rama avverkar tio fiender på lika många sekunder eller ägnar tio minuter åt en holmgång mot den respektingivande Mad Dog, som frivilligt avstår från eldvapen med motiveringen:

"Att skjuta någon är som att beställa hämtmat. Händerna talar alltid sanning."

© Anders Lindahl
2012-11-28

Källa: Noble Entertainment

Originaltitel: Serbuan maut
Indonesien / USA, 2011
Regi: Gareth Evans
Med: Iko Uwais, Ananda George, Ray Sahetapy, Yayan Ruhian

Genre: Action
Hemmabio: 2012-09-12     

Dela |