The Woman in Black (2012)

Välbekant men läskigt

3 russin

Kortrecension

Du har sett allt förut, men chanserna är goda att du kommer sitta på sammanbitet helspänn ändå när James "Eden Lake" Watkins skickar unge änklingen Arthur (Radcliffe) till världens minst välkomnande by för att reda ut ett dödsbo. Samhället på den dimmiga engelska landsbygden är dystert nog som det är, men den övergivna herrgården är ett formidabelt rysartrumfkort, beläget ute på vad tidvattnet regelbundet förvandlar till en isolerad ö i ett träsk. Där givetvis någon gått ner sig för länge sedan.

Barn är offren för en mystisk förbannelse i den här bokbaserade rysaren, och vår hjälte har förstås också en liten unge. Watkins trycker effektivt på alla knappar och bygger med klassiska medel upp en tryckt spänning där han med jämna mellanrum tvärt kastar in en liten chock. Inga "Saw"-chocker, men några steg bortom den nästan helt ovåldsamma graalen "Hill House". Japan-rysare möter det väldigt brittiska.

Forne Harry Potter funkar fint och karaktärens nästan envetna brist på panik är en intressant tillgång. Han går envist rakt in i rum som du hade flytt från på en sekund, eftersom han bara måste veta ... Ciarán Hinds i en viktig roll tillför stabilitet och en kanske illusorisk trygghet. "The Woman in Black" är, om man inte analyserar sönder den, en läskig rysare.© Anders Lindahl
2012-09-08

© 2011, SQUID DISTRIBUTION LLC, THE BRITISH FILM INSTITUTE

Originaltitel: The Woman in Black
Storbritannien, 2012
Regi: James Watkins
Med: Daniel Radcliffe, Ciarán Hinds

Genre: Skräck
Svensk biopremiär: 2012-04-27
Hemmabio: 2012-08-29     

Dela |