Identity of a Killer (2010)

Existentiell fransk thriller med tvärt upplösning

3 russin

Han är advokat, men har en gång i tiden haft andra drömmar. Nu är han uppslukad av en till synes perfekt ordnad tillvaro med villa i en idyll utanför Paris, där han är tronföljare till att ta över den lukrativa firman. Hans mentorska och medarbetare har just berättat det för honom. Hon är själv döende och lämnar över ansvaret till honom. Som om inte det vore tillräckligt mycket att smälta börjar han ana sprickor i sömmarna till sitt äktenskap. Kastar inte hustrun lite väl ömma blickar mot den bohemiske grannen Greg, som är fotograf? Det vill säga det värv vår antihjälte Paul själv egentligen skulle vilja syssla med, om det vore realistiskt. Klokt. Inkomstbringande. Säkert. Sakta, eller kanske ganska fort om vi räknar minuter på filmremsan, går ljuset upp för honom genom diverse dramatiska omständigheter. Han har spelat fegt, satsat på det som verkat inge trygghet och status och nu får han betala priset. Men finns det en chans att börja om?

Hur mycket ska jag nu avslöja om de omständigheter som leder till en flykt från alltsammans? Nåja, DVD-omslaget skvallrar om att han finner sig själv ”med sin frus älskares blod på sina händer”. Det var inte riktigt meningen att det skulle bli så, men ödet får honom att fatta några raska radikala beslut. Ett nytt liv i en annan del av Europa där han med fördel borde försöka hålla sig så inkognito som möjligt. Men är det möjligt, när han samtidigt vill förverkliga en dröm där publicitet kan komma som en följd av produktionen?

Nu är själva intrigen med sina eventuella överraskningsmoment inte den mest påtagliga styrkan med filmen, utan snarare den tätnande atmosfären, de komplexa - och på något sätt trovärdiga - personligheterna och frågorna som väcks av vad man verkligen vill med sitt liv. Moraliska dilemman finns det givetvis också. Hur fel eller rätt handlar Paul och hur begripliga är hans handlingsmönster? Men det är i det stora hela fascinerande att följa flykten från den falska säkerheten och det nerviga anslaget är ständigt närvarande.

”Identity of a Killer” är väl inte den bästa möjliga titeln, utan snarast en 'svensk' variant som ska försöka locka till sig mer publik genom en målmedveten thriller-profilering. Visst har filmen de kvaliteterna, men är lika mycket ett drama och en berättelse om komplicerade relationer och hur svårt det kan vara när det blivit omöjligt att vara ärlig mot någon i sin omgivning. Den internationella titeln är ”The Big Picture” vilket ger en vink om det fotografiska temat, medan franska originalnamnet ”L'homme qui voulait vivre sa vie” borde betyda ungefär ”Mannen som ville leva sitt liv” om min gamla rostiga skolfranska har satt några spår alls. Grundmaterialet är dock en roman av den amerikanske författaren Douglas Kennedy och den heter just ”The Big Picture”. Hur mycket hänsyn som tagits till bokens upplägg kan jag däremot inte svara på.

Romain Duris (från komedin ”Heartbreaker” och thrillern ”Budbäraren”) skapar en väldigt fransk typ av kluven gestalt, intelligent men ambivalent och ingen självklar stjärna enligt Hollywood-mått men med mycket känslomässig intensitet investerad i sin rollfigur. Det är honom som allting annat kretsar kring och förhåller sig till. Ingen annan lär vi känna på något djupare plan så vi tvingas i någon mening köpa Pauls version av verkligheten och sympatisera med hans sätt att konfrontera sin tillkortakommanden och moraliska felsteg. Filmen i sig håller ångan och intresset uppe till slutet, där den lämnar oss tämligen tvärt och med många fortsatta frågor cirkulerande kring vad som är den troliga fortsättningen på det som inträffat under knappa två timmar. Det ser väldigt medvetet ut, kanske lite för självmedvetet. Men filmen har i alla fall vad som kan kallas en egen identitet.

© Johan Lindahl
2012-08-12


Tack till Atlantic Film för recensionskopia
Källa: Atlantic Film

Originaltitel: L'homme qui voulait vivre sa vie
Frankrike, 2010
Regi: Eric Lartigau
Med: Romain Duris, Marina Foïs, Niels Arestrup, Branka Katic, Catherine Deneuve, Eric Ruf

Genre: Drama, Thriller
Hemmabio: 2012-07-04     

Dela |