Anonym (2011)

Världsförstöraren vs Shakespeare

4 russin

Att man en bit in i en film signerad Roland Emmerich känner att hjärnan inte riktigt hänger med skulle kunna tolkas som ett varningstecken om förestående senilitet. Men det är ju inte heller riktigt Emmerichskt att ge sig i kast med en komplicerad historia om världens mest berömda pjäsförfattare intråcklad i den elizabethanska erans politiska väv.

En epilog i modern tid där Derek Jacobi från en scen i New York leder oss in i mysteriet följs av ett rejält hopp bakåt i tiden och, inom kort, ett flertal ytterligare hopp på alltifrån något år till fyrtio. Det är många namn att hålla reda på och det går undan när vi möter en författare som ådragit sig regimens vrede, en drottning som gillar teater, en rådgivare som hatar teater men älskar makt och vill skicka den vidare till sin son, en mångkunnig earl samt en försupen skådespelare vid namn William Shakespeare. Och några till ...

Att Rolle velat pröva på något nytt är lika uppenbart som att han sett till att ta med sig den kompetens han obestridligen besitter sedan tidigare. "Anonym" är en ståtlig och snygg film. Den har också ofta ett driv och en elegans som jag inte hade räknat med. Okej, det är inte "Shakespeare in Love", men det är inte såååå långt ifrån som regissörsnamnet kunde ge sken av.

Jag gillar också hur man vågat framställa de komedier som framförs på Londons scener som precis så okomiska som de väl troligen var, i alla fall med dagens ögon. Den dåtida publiken skrattar så det dånar och vi kisar i skeptisk avsmak. Det, i sig, är ju en annan slags komik. Samtidigt får man också en känsla för den magi som en väl framförd monolog kunde erbjuda, då som nu, när rätt skådis tar sig an ord från någon som verkligen kunde skriva. Emmerich missar inte chansen att iscensätta kända passager och påminna oss om varför de framförs än idag, oavsett vem som skrev dem.

Inte Shakespeare, alltså, om man får tro filmen. Den inledande förvirringen klarnar nämligen efter hand - även om det kronologiska hoppandet fortsätter - och man ges möjlighet att faktiskt förstå den teori gällande 'vem som egentligen skrev pjäserna' som ligger till grund. Kampen mellan 'Oxford-teorin' och dess belackare är snart hundra år gammal och kommer inte avgöras bara för att Emmerich och manusförfattare John Orloff adderar sina två cinematiska cent. Viktigare i det här fallet är ifall det hela resulterar i en underhållande film.

Och det gör det. Komik, intrig, stämning, lite action och rentav lite oväntat vågat umgänge är föga överraskande en säljande mix. Den här drottningen Elizabeth, i Vanessa Redgraves och Joely Richardsons skepnad (för övrigt mor och dotter i verkligheten), nöjer sig inte med att vara landsmoder. Hennes påstådda biologiska arvingar utgör ytterligare stoff som ser till att hålla intresset uppe. En del hemligheter presenteras tydligt eller indirekt ganska tidigt, andra kommer med hyfsat chockerande verkan på slutet - som är respektingivande tungt och sobert men ändå märkligt tillfredsställande.

"Anonym" är, utan att krångla till den förvånande sanningen, en fullt fungerande film (inte en dokumentär, märk väl). Med bland andra David Thewlis och Edward Hogg som far och son Grå Eminens och Rhys Ifans som earlen av Oxford är den också välspelad. Sebastian Armesto gör ett starkt intryck som Shakespeares samtida och på den tiden hyllade kollega Ben Johnson, här en nästan Salieri-liknande karaktär med vissa viktiga skillnader. Slutligen: Rafe Spalls porträtt av William Shakespeare kan nog få en del att höja på ögonbrynen men det är helt i linje med den version av historien som här presenteras.

Om den här versionen skulle vara sann kvarstår dock en viktig fråga. Tillåts man åtminstone behålla sin beundran för pjäserna, för orden som vem det än var författade? Och på den frågan är svaret ett otvivelaktigt ja.

© Anders Lindahl
2012-07-30


Tack till Sony Pictures Home Entertainment för recensionskopia
Källa: Sony Pictures Home Entertainment

Källa: Sony Pictures Home Entertainment
- Oxfordteorin, säger du? Intressant...

Källa: Sony Pictures Home Entertainment

Källa: Sony Pictures Home Entertainment

Originaltitel: Anonymous
Storbritannien / Tyskland, 2011
Regi: Roland Emmerich
Med: Rhys Ifans, Vanessa Redgrave, David Thewlis, Sebastian Armesto, Rafe Spall, Edward Hogg, Joely Richardson

Genre: Drama, Historia
Svensk biopremiär: 2012-01-27
Hemmabio: 2012-07-11
Teman: Shakespeare på vita duken


Ingår i följande teman


Shakespeare på vita duken





     

Dela |