John Carter (2012)

Bättre än du trodde

3 russin

Med ett omslag som verkar riktat till "Prince of Persia"-fansen och en håglös reklamkampanj (som du eventuellt missade helt, har jag rätt?) har Andrew "Wall-E" Stantons ambitiösa spektakel haft en lite svår start. Tids nog började dock ganska trovärdiga rapporter om filmens sevärdhet leta sig ut.

Förlagan är sekelgamla "A Princess of Mars" av Tarzan-skaparen Edgar Rice Burroughs, så i praktiskt taget alla lägen där du tycker dig känna igen något narrativt element bör du alltså betrakta det här som originalet. Titelns John (Taylor Kitsch, ja så heter han) är vid filmens början – efter en kort prolog på Mars och en längre prolog på jorden där hans släkting Edgar Rice Burroughs (!) ärver hans gods och dagbok – trött på att kriga (efter USA:s nyss avslutade inbördesdust) och letar hellre guld. Det är, enkelt uttryckt, denna sysselsättning som leder honom in i en grotta där en märklig varelse plötsligt dyker upp ur ingenstans. Eller snarare från Mars, via teleportering. Det är John som oavsiktligen tar teleporteringsvägen tillbaka till den röda planeten, som lokalt kallas Barsoom och vars låga gravitation gör honom jämförelsevis superstark och superstudsig – om än betydligt mer kortväxt än de långa, fyrarmade, gröna varelser han först stiftar bekantskap med.

Deras ledare ser potentialen och väljer att skona hans liv, och utmobbade loser-marsianskan Sola blir hans matte. Men på Mars finns också människor, eller i alla fall humanoider, bland annat Ciarán Hinds och James Purefoy i en näppeligen slumpmässig casting-konstellation (de spelade, för den undrande, Julius Caesar respektive Markus Antonius i "Rome" och har samma hierarki här), och inte minst den fagra, smarta och slagfärdiga Dejah (Lynn Collins). Apropå casting-combos så var både hon och Kitsch med i "X-Men Origins: Wolverine". Dejah riskerar att tvingas in i äktenskap med den mänsklige fiendeledaren (Dominic West!), som i sin tur har fått ett supervapen av märkliga varelser (ej gröna, utan samma sort som John träffat på jorden) vilka verkar se honom som en kugge i sin egen plan. Dessa representeras mest av Mark Strong och hör till filmens mest intressanta väsen, som vi ganska sent får lite koll på.

Rörigt? Inte lika rörigt som det låter, faktiskt. Det här är inte "Dune". Det är, hur som helst, full konflikt även på Mars och John blir förstås indragen. Vilken sida ska han välja? Hur ska det gå?

"John Carter" är alltså baserad på en väldigt gammal scifi-fantasy och en väldigt gammaldags historia är precis vad det känns som. Bilderna är dock omisskännligt 2010-tal, med effekter på den nivå man närmast kräver. Med effekter menar jag bland annat mocap-karaktärer som vid tiden för "De två tornen" hade varit sensationella. De långa grönmarsianerna lämnar inget att önska vad gäller digitala färdigheter parat med mänskligt skådespeleri (från bland andra Samantha Morton, Willem Dafoe och Thomas Haden Church). Man verkar också ha anammat moderna vetenskapliga teorier om att Mars yta faktiskt inte är röd när man väl kommer ner på marknivå. Landskap och övriga kreatur håller förstås också måttet.

Det är redigt old school-mysigt, med humor som inte faller över i rent flams. Johns Hulk-liknande hoppande är festligt att beskåda och, förstås, också en taktisk tillgång för den sida han väljer att stödja. I de blindas land är, som bekant, den enögde kung. Det mynnar förstås målmedvetet ut i spektakulära slag med myriader av krigare, men under hela berättelsens gång portioneras också allt mer information ut. Slutet knyter ihop säcken på ett både snyggt och spännande sätt och i all sin tydlighet och klassiska enkelhet är "John Carter" en solid och tillfredsställande historia.


FOTNOT
Från "Rome" möter vi också Polly Walker i rollen som Sarkoja. Andrew Stantons favoritserie, måhända?

© Anders Lindahl
2012-07-16


Tack till Disney för recensionsexemplar
© Disney

© Disney

© Disney

© Disney

Originaltitel: John Carter
USA, 2012
Regi: Andrew Stanton
Med: Taylor Kitsch, Lynn Collins, Dominic West, Willem Dafoe

Genre: Action, Äventyr, Fantasy, Sci-fi
Svensk biopremiär: 2012-03-12
Hemmabio: 2012-07-11     

Dela |