Sherlock Holmes: A Game of Shadows (2011)

Solid spänning men svagare manus än sist

3 russin

- Just follow my lead.
Sherlock begär mycket av sina närmaste, de få som nu kan räknas dit. De tvingas följa hans nycker och instinkter, ofta i pressade situationer. Men han gör det trots allt inte bara för egen vinning eller njutning. Världen måste räddas från krig, även om det senare ändå kommer att bryta ut, som en annan viktig person i filmen profeterar.
- Det ligger i människans natur.

Slutet av 1800-talet och mästerdeckaren misstänker att en serie bombdåd i europeiska metropoler inte kan tillskrivas anarkister eller nationalister, utan någon helt annan - en medborgare höjd över varje misstanke. Och en man varje grundmurad Holmes-fantast (liksom en hel del av oss andra) känner som ärkefienden själv; professor Moriarty. Hur mycket har jag egentligen läst själv av böckerna? Vid närmare eftertanke var det framförallt i unga år som jag slukade ”Baskervilles hund” och ett par andra äventyr, men främst samlingar av kortare noveller om jag minns rätt. Den klassiska hundrysaren var tydligen den som lämnade de djupaste avtrycken efter sig.

Doktor Watson (Jude Law) å sin sida är på väg att gifta sig med sin mer traditionella och väluppfostrade men ibland överraskande flexibla fästmö (Kelly Reilly). Han och Holmes har undvikit varandra under en tid; åtminstone upplever Holmes det på sättet. Nu strålar de samman för en svensexa som inte utvecklar sig i önskad riktning för doktorn men mer i linje med vad den extremt egensinnige brottlösaren sett framför sig. I förbifarten stiftar han bekantskap med en spådam som inte heller är en helt hopplös slagskämpe (Noomi Rapace).

Duon dras ånyo in i en kamp på liv och död med en hyperintelligent motståndare. Frågan är hur mycket i den här tappningen som påminner om originalets intriger och faktum är att Guy Ritchie refererar ganska elegant till en del legendariska Conan Doyle-uppslag när det passar hans syften. Framförallt i slutet, om jag inte är helt ute och cyklar i ogjort väder på svaga isar. Men actionvarianten av världens mest kände (?) mordutredares öden och äventyr är fortfarande en medvetet revisionistisk övning som lever högt på specialeffekter, snitsiga scenlösningar och rena gags.

Fräschören från den första filmen med Downey och Law finns inte riktigt där, av förklarliga skäl. Chockeffekten är passé. Intrigen är nu aningen svagare och än mer underställd krav på att hålla igång det höga tempot parat med en rastlöst rapp rikedom på detaljer, framförallt visuellt. Väldigt solid underhållning, absolut. Men ibland för koncentrerad på krutrök, kanonader och kameleontiska uppträdanden av huvudpersonen för att kunna bibehålla samma genomgripande elegans vi såg sist. En smula övertändning, alltså. Roligast är en ridtur där Holmes utmärker sig genom sin tilldelning av fordon, eller hur man nu ska uttrycka det, samt händelseutvecklingen på ett tåg där Watson med nybliven fru tänkt sig på smekmånad till Brighton. Så blir det inte, exakt.

Rapace är ytligt sett färgstark men för formstöpt och svagt utvecklad i sin zigenarskrud med sidekick-funktion. Hon får den straighta rollen utan chans att vara lika rolig som resten. Och hon har kanske inte samma sinne för sneda leenden som radarparet i centrum eller levande legendarer som Stephen Fry i en betydelsefull biroll. Ensemblen i stort är överlag väldigt brittiskt sammansatt, i alla fall vad gäller dem som tillåts föra några sammanhängande resonemang och inte bara reducerats till pjäser på brädet eller ren kanonmat. Detta sagt; amerikanen Downey håller fortfarande precis rätt tonläge för den sorts Sherlock som presenteras här. Jag vet inte hur många av oss som skulle stå ut lika väl som Watson i hans sällskap på längre sikt, men i två timmar går det alldeles utmärkt.

© Johan Lindahl
2012-01-17


Terroristjagande trio som försöker undvika att sprängas.


Snillen spekulerar, i en av filmens mer stillsamma scener. I alla fall på ytan.

Originaltitel: Sherlock Holmes: A Game of Shadows
USA, 2011
Regi: Guy Ritchie
Med: Robert Downey Jr., Jude Law, Noomi Rapace, Jared Harris, Stephen Fry, Rachel McAdams, Paul Anderson, Kelly Reilly, Geraldine James

Genre: Action, Kriminalfilm, Äventyr
Svensk biopremiär: 2011-12-16     

Dela |