Sucker Punch (2011)

Bra musik, dålig video

0 russin

Några låtar med Björk, Skunk Anansie och The Smiths. Det, mina vänner, är det enda positiva med "Sucker Punch".

Så här är det:
Babydoll (Emily Browning) utsätts för övergrepp av sin far, hon skjuter mot honom men träffar och dödar sin lillasyster istället, hon hamnar på mentalsjukhus och ska lobotomeras inom kort. Hon flyr in i en fantasivärld där mentalsjukhuset är en bordell, som hon i sin tur måste fly ifrån tillsammans med några nyfunna vänner och krigarsystrar. Ytterligare ett lager fantasivärld läggs till den tidigare och videospelsinspirerade sekvenser staplas på varandra i en allt mer tröttsam hög.

Det var storyn och den presenteras med samma finess och berättarskicklighet som Zack Snyder gav oss i "300", det vill säga nästan ingen alls. Precis som i "300" står Snyder även här för såväl regi som manuskript och där är därför han som också ska sitta med största skämskudden när han tittar på resultatet. Nu gör han nog inte det eftersom han troligtvis tycker att det här är både snyggt och läckert, men vi kan vi kan ju alltid hoppas på någon form av självdistans.

Förutom oroväckande drag av gubbsjuka och sin totala brist på substans misslyckas "Sucker Punch" även på det enda område den verkligen har ambitioner. Zack Snyder är en visuell regissör och det märks att han gillar att leka med färg- och formreglagen i postproduktionsstudion, men allting faller väldigt platt. Tricken repeteras, slagsmålsscenerna blir tjatiga och de visuella effekterna är inte mycket bättre än de som kunde åstadkommas i ett videospel för flera år sedan. Det känns som om Zack Snyder förspelat sig på Soul Calibur* och tyckt att det var en bra idé att göra en film om det hela. Det håller jag inte med om. Inte minst eftersom Uwe Boll redan har monopol på dåliga tevespelsfilmer. Peter Berg har ju tagit hand om genren dåliga brädspelsfilmer (kommande "Sänka skepp") så Snyder får väl hålla sig till dåliga serietidningsfilmer om han ska nicha sig. Om han inte hellre vill försöka göra något vettigt i framtiden förstås, men det verkar väl inte särskilt troligt.* Soul Calibur var ett snyggt slagsmålsspel till Playstation och andra konsoller en gång i tiden. Det var kul, även om min oraffinerade spelstil alltid slutade med onda tummar.

© Andreas Hallgren
2012-01-06

(c) Warner Bros Entertainment Inc.

Originaltitel: Sucker Punch
USA / Kanada, 2011
Regi: Zack Snyder
Med: Emily Browning, Abbie Cornish, Jena Malone, Vanessa Hudgens, Jamie Chung, Carla Gugino, Oscar Isaac, Scott Glenn, m.fl.

Genre: Action, Fantasy, Äventyr
Svensk biopremiär: 2011-04-08     

Dela |