Hindenburg (2011)

Maskinerna överglänser människorna

2 russin

Episka anspråk, minsann. Tyvärr störda av alltför många totala torrbollar i rollistan och en allmänt stortysk subtilitetsfaktor. Tre timmar lång. Filmen börjar. Den fortsätter. När ska den sluta? Den samlar pyromanipoäng till slut - men det vet vi i och för sig redan efter prologen (och kanske genom egna kompletterade studier i ämnet). Men min egen historiekunskap är begränsad, inser jag. Vad hände egentligen när det legendariska lufskeppet Hindenburg mötte sitt öde 1937? Troligen inte det här i alla fall. De tyska filmmakarna har inte precis ansträngt sig överhövan för att ens försöka åstadkomma något som kunde misstas för en dramadokumentär. De är inte först ut att berätta om just den här olycksaliga farkosten. 1975 regisserade ingen mindre än Robert ”Sound of Music” Wise namn som George C. Scott och Anne Bancroft i en filmatisering av samma verkliga drama. Nej, jag har inte sett den - än i alla fall.

Det är alltså en tysk produktion den här gången. Alla talar engelska, men inte alla med samma bravur. De grova accenterna är visserligen bortskalade men dialogen är tillrättalagd och transporterande mer än poetiskt förförande.
- This is serious. You have to trust me!
Ett tjusigt luftskepp har de dock designat, om inte annat. Det är nästan lite synd att de inte slog igenom på samma sätt som flygplan, men jag antar att den här filmen erbjuder en del av förklaringen till det. Rymliga men mindre säkra?

Intrigen i korthet: Det Stora Luftskeppet ska lyfta från Frankfurt mot New York, men konspirationer uppdagas. Stora affärer och inte minst stor politisk spänning komplicerar relationerna mellan länder på båda sidor Atlanten. Tyskland och USA är inte i krig än, men Hitler och Roosevelt nämns frekvent i diskussionerna mellan inblandade individer filmen igenom. Inte minst av en underhållare med ”dålig smak” som säger saker man inte bör säga högt i de tider det handlar om.
- Av alla människor ombord på det här skeppet, är du den enda jag inte vill se råka illa ut, anförtror han dottern i en familj som av till en början oklara men ganska snart klarnande anledningar är på väg att lämna das Vaterland für gott.

En riktigt påfrestande lillgammal blond gosse som grädde på moset är också med - det är väl flickans bror om jag minns rätt. Vidare fru och dotter till den amerikanske företagsgiganten van Zandt som har intressen i luftfarten, men vilka intressen och vad har de för konsekvenser? Varför vill han avstyra familjens närvaro på skeppet? Och så den äventyrlige ingenjören Merten Kröger som är på väg att bita i gräset permanent redan innan resan, och sedan uppenbarligen är vår hjälte framför andra, men inte sällan en missförstådd och jagad sådan.

Vi ser även en pågående konflikt mellan skeppets kapten och en hög representant för bolaget bakom dess existens - se ett halvgammalt mastodontverk på sjön av James Cameron för referenser. Och ”Hindenburg” anno 2011 är väl tänkt som en tysk ”Titanic”, men då är det lite ironiskt att hjälten i så fall ser mer ut som Billy Zane - skurken i Camerons epos - än Leo DiCaprio. I alla fall med den aktuella frisyren. Rollgestaltningarna i stort varierar mellan att fungera och nästintill haverera. Hjälten Kröger (Maximilian Simonischek) är inte den mest karismatiske och dynamiske i sitt slag, milt uttryckt. Hans musa miss van Zandt spelas av Lauren Lee Smith på ett godtagbart men heller inte gravöppnande sätt. Greta Scacchi - kommer ni ihåg henne från... ja, själv kommer jag väl helst ihåg henne från ”Vitt illdåd” och Robert Altmans ”Spelaren” och det var ett tag sedan. Men här bidrar hon ändå med en del mogen pondus och dubbeltydighet i rollen som magnatfrun van Zandt. Magnatmaken själv görs av gamle Stacy Keach som dock inte är med på skeppet och inte syns lika ofta.

Allt som allt; arkitekturen är mer intressant än människorna i en historia som inte helt saknar spänning, men däremot i stort sett all sann övertygelse och skönjbar trovärdighet.

© Johan Lindahl
2011-10-06


Tack till Atlantic Film för recensionskopia
Källa: Atlantic Film
Kärleken var inte heltigenom blind, även om luggen som vanligt skymde en del av synfältet.

Originaltitel: Hindenburg
Tyskland, 2011
Regi: Philipp Kadelbach
Med: Maximilian Simonischek, Lauren Lee Smith, Stacy Keach, Greta Scacchi, Hinnerk Schönemann, Hannes Jaenicke, Christiane Paul, Alicia von Rittberg, Heiner Lauterbach

Genre: Drama, Historia, Äventyr
Hemmabio: 2011-09-07     

Dela |