Rust (2010)

Lagens ängel löser lantligt mysterium och letar efter livets mening

3 russin

Keep the faith, Arnie! Nej, han heter inte så nu men Corbin Bernsen är väl fortfarande mest känd för sina år som kvinnotjusaren Arnold Becker på advokatbyrån McKenzie & Brackman i ”Lagens änglar”, sent 1980- och tidigt 90-tal. Därefter... ja, helt sysslolös har han inte varit men ändå verkat mer i skymundan. Vad han gjort för personlig resa har jag inte heller haft full koll på, men nu har han i alla fall tagit steget in i det andligt budskapsorienterade fältet, och inte helt utan känsla för berättande. ”Rust” är ingen blivande klassiker, men ändå i divisionen över ”Left Behind” och ”Hangman's Curse”. I stället för överspända thrillerambitioner är det här, mestadels, en nedtonad karaktärsstudie om att komma hem, att värdera sitt liv och i förbifarten lösa ett mysterium.

Just det mysteriösa elementet är filmens svagaste kort, men Bernsen som agerar manusmakare, regissör och huvudrollsinnehavare tyckte kanske att det krävdes något av ett detektivinslag för att lättare sälja in produkten. När James Moore i Bernsens skepnad lägger av sig prästkragen och ställer sin Gud mot väggen för sin föregivna frånvaro och återvänder till uppväxtens oansenliga småstad Kipling är stämningen i staden inte den bästa. Ett pyromandåd plågar befolkningen. För några år sedan flyttade en familj in ända från England och inspirerade ortsborna med sin arbetsmoral och positiva inställning till lantbrukets möjligheter. Nu är hela familjen borta, efter att huset bränts ner i vad som misstänks vara ett verk av bydåren, ursäkta, en avig asocial outsider som dessutom erkänt sig skyldig. Case closed, för alla utom James. Han kan bara inte acceptera att en barndomsvän skulle vara kapabel till brottet, oavsett om denne aldrig riktigt passat in i samhällets normer.

Vintern råder och snön ligger tät över landskapet någonstans i Midwest-regionen, antar jag först, men med ledning av extramaterialet sluter jag mig till att det rör sig om Saskatchewan i Kanada, vilket kan förklara den passion man visar för det lokala hockeylaget. Scenerna är behärskat avvägda och anrättningen sällan ansträngd. Människorna i handlingen känns förvånansvärt mycket som riktiga människor överlag, säger jag med onda föraningar efter att ha konsumerat en del filmkonst på kristen grund som misslyckats ganska massivt på just det området. James försöker dra ur sin fåordige far vad denne egentligen tycker om hans vägval och hur mycket besvikelse det kan ha väckt. Han vädrar sina existentiella bryderier med lokale prästen som inte går i taket utan övertygar James om att den förlorade tron kommer tillbaka förr eller senare. Och filmens övergripande mål är definitivt att följa dennes väg tillbaka till en punkt där han kan acceptera tillvarons motsägelser utan att fastna i bitterhet och cynism. Som en Mel Gibson i ”Signs” ska han genom dramatisk prövning finna sin sanna kallelse igen.

Och i resan ingår alltså att reda ut vad som egentligen hände en ödesdiger natt när en hel familj blev lågornas rov. Och där spänner Bernsen bågen hårdare än behövligt. Den forne prästen blir allt mer envis ju fler som avråder honom från att snoka i fallet, inklusive hans gamle vän, polismästaren. Exakt varför alla blir så bekymrade över hans intresse är svårt att helt greppa när svaren väl kommer. Och då har allting blivit mer tillrättalagt och mindre mänskligt övertygande än filmen annars klarat av att vara. Det känns som om det finns en ännu bättre historia begravd härinne, men säkerhetstänkandet och konventionerna tar över till slut. Utan att det kraschar fullständigt. Men med det mogna anslaget och omsorgen om atmosfärbyggande och verklighetskontakt i stort känns upplösningen onödigt ordinär och mindre minnesvärd. Där ryker nästan ett russin, men jag friar hellre än fäller den här gången. Kanske för att filmens själva tillkomst verkar vara ett litet mirakel i sig, men framförallt för det fina detaljarbetet med små resurser längs vägen mot det lilla kapellet på prärien.

© Johan Lindahl
2011-09-15


DVD / Blu-ray

Kipling är tydligen en högst verklig småstad med kalla vintrar men fighting spirit. Och de engagerade sig i det här filmprojektet med låg budget och amatörer från orten i de flesta roller. Det är några saker man kan lära sig av extramaterialet på DVD:n. 250 000 dollar är en siffra som nämns angående kostnaden för filmen, om jag hörde rätt. Och flera av rollinnehavarna berättar om det ovana i att spela en roll. På film. Och vem är egentligen Lloyd, som spelar den misstänkte pyromanen Travis och inte är alltför olik sin rollfigur, något av ett bygdeoriginal?
- Tro är en muskel. Den behöver övas för att fungera, menar Bernsen i inledningen på kommentarsspåret.
Hans egen far hade gått bort nyligen när han drog igång filmarbetet och börjat utforska sina egna trosuppfattningar mer ingående.
Källa: Sony Pictures Home Entertainment
I Kipling går det hett till...

Källa: Sony Pictures Home Entertainment
...när det är inte väldigt kallt. Och kylan har krupit ända in i James prästerliga hjärta. Vad är meningen med allt egentligen?

Originaltitel: Rust
Kanada, 2010
Regi: Corbin Bernsen
Med: Corbin Bernsen, Lorne Cardinal, Lloyd Warner, Frank Gall, Audrey Lynn Tennent, Kirsten Collins, John Hutchinson

Genre: Drama, Religion/filosofi







     

Dela |