The Resident (2011)

Förutsägbart och formelartat när Hammer slår till igen

3 russin

Läkaren Juliet lämnar sin man efter att han varit otrogen och behöver snabbt få tag på en ny lägenhet. Inte det enklaste i New York kanske, men som av en händelse får hon tag på en stor, väl placerad lägenhet till ett vettigt pris och med en charmerande hyresvärd. Hon har uppenbarligen inte hört uttrycket: om det verkar för bra för att vara sant, så är det ofta också det.

"The Resident" är finländaren Antti Jokinens regidebut och han har om inte annat läst in sig ordentligt på grundkursen i thrillerskapande. Detta är en ytterst formelartad thriller inom voyeur-genren, och den är in till minsta detalj förutsägbar. Det förtar naturligtvis rätt mycket av spänningen i filmen.

Det hela är ändå helt ok spelat av Hilary Swank och Jeffrey Dean Morgan, så en viss nerv uppstår ändå i vissa scener, inte minst de av mer klaustrofobisk karaktär. Men det som blir det spontana omdömet efter tittningen är ändå ett stort och oengagerat "Jaha, det var det det..."

Ett kul sidospår är att filmen är producerad av legendariska bolaget Hammer Films, som på senare år inlett en nystart inom filmbranschen, och att Christopher Lee, bolagets stora stjärna från glansperioden har en roll även i denna produktion, även om den rollen är liten och nästan cameo-artad.

© Andreas Hallgren
2011-05-30

Originaltitel: The Resident
Storbritannien / USA, 2011
Regi: Antti Jokinen
Med: Hilary Swank, Jeffrey Dean Morgan, Lee Pace, Christopher Lee m.fl.

Genre: Drama, Skräck, Thriller







     

Dela |