Tucker & Dale vs. Evil (2010)

Hillbilly-slasher med mycket hjärta

4 russin

Tucker (favoriten Alan Tudyk) och Dale (Tyler Labine) är helt saliga när de ser stugan i skogen. Tuckers köp är rena herrgården, menar de entustiastiskt, och tankarna går nostalgiskt till "Dum och dummare". Här är två goda vänner med låga krav på tillvaron.

Innan dess har de hunnit träffa ett gäng collegebrats vid macken och Dale har hunnit göra bort sig ordentligt. Besökarna är lyckade, arroganta typer (med kanske något enstaka undantag) som direkt gör kopplingar mellan lantisarna och alla de skräckisar som tittaren också förväntas ha sett. Konflikt är väl oundviklig, men läget är inte det gamla vanliga.

När jag var liten pojk skrattade jag högt och automatiskt åt referenshumor, eftersom det gav mig en chans att känna mig smart. Nu skrattar jag nog mer åt riktigt dum humor, av skäl som jag inte närmare tänker analysera. Men bra idéer skadar verkligen inte och här finns det en hel bunt, tillsammans med allt det härligt dumma. Koncepten vänds ut och in, men på ett festligt sätt snarare än ett pretentiöst.

En livräddning tolkas som motsatsen, ett räddningsförsök tolkas som något helt annat och en frat-brat med allvarliga psykologiska problem ser till att förvärra situationen allt mer, medans en frat-brud med klara psykologiska insikter försöker göra motsatsen. I en ganska tät och idérik serie händelser eskalerar misstro till massaker men mitt i alltihopa lyser den varma vänskapen mellan Tucker och Dale igenom, samtidigt som en osannolik liten kärlekshistoria spirar som ett blodstänkt blomster. Det är riktigt brutalt, ska väl förtydligas, och ibland borde man kanske inte garva. Men det är lätt hänt att man gör det ändå, särskilt när en stackars kille väldigt oväntat spetsas på en påle ute i skogen.

Det är inte ofta som slashergenren möter förvecklingskomedin, och det låter inte som ett helgjutet framgångsrecept, men så här charmad har jag inte blivit av en skräckkomedi sedan "Zombieland".

© Anders Lindahl
2011-06-10


Tack till SF Video för recensionsexemplar
© 2010 T&D PRODUCTIONS LIMITED.

© 2010 T&D PRODUCTIONS LIMITED.
En charmerande scen från Tucker & Dale vs. Evil.

Originaltitel: Tucker & Dale vs. Evil
USA, 2010
Regi: Eli Craig
Med: Tyler Labine, Alan Tudyk, Katrina Bowden

Genre: Komedi, Skräck
Hemmabio: 2011-06-08     

Dela |