Sin nombre (2009)

Mål och mening eller dömt att misslyckas?

3 russin

”Nog finns det mål och mening med vår färd - men det är vägen, som är mödan värd” (Karin Boye, 1927)

”It's no fun being an illegal alien...” (Genesis, 1983)

Immigrationspolitiken i verkligheten - sedd genom ett par utvalda individers ögon, med fokus på enskilda personligheter för att illustrera den större massan, i en film stödd av Sundance-institutet och producenter som skådespelarna Diego Luna och Gael García Bernal. Två trådar tvinnas efterhand samman; en familj i Honduras tänker ge sig iväg norrut genom Mexiko mot det förlovade landet USA. Parallellt möter vi unga medlemmar i ett gäng, ett så kallat ”mara” med stark inre lojalitet och bestämda koder rörande fiendegäng och förräderi mot den egna gruppen. Men en av dem får sin trohet prövad bortom gränsen för vad han klarar av. Och hans öde kommer att sammanlänkas med familjen som korsar gränsen in i Chiapas-provinsen i södra Mexiko.

Brutaliteten frodas, liksom synbart klockren hopplöshet, men det finns ändå de som vågar hoppas på något bättre. Ingen enkel resa på enkel biljett, där större delen handlar om tjuvåkning med godståg. Och vem kan man lita på? Honduranska Sayra väljer att lita på Willy, alias Casper, som tvivlar på att hon fattat ett klokt beslut. Han är en jagad ung man efter sin uppgörelse i gängvärlden och hans broar är så brända de kan bli.

Filmen utmanar sin publik genom att inte väja för att visa en verklighet vi troligen helst inte skulle vilja veta om. Men den finns där ändå. Och den lyckas i stort sett med att väcka avsett engagemang, även om jag kanske inte ser riktigt samma storhet här som de mest entusiastiska hyllningarna gjort gällande. Men den fungerar. Framförallt är det en fråga om att leva sig in i Sayras och Willys val och engagera sig i deras resa mot något annat, något bättre eller mot det misslyckande som väntar många i samma situation. Ett misslyckande som mycket väl kan innebära döden i ett land som plågats av allt fler interna konflikter på senare år. Inte minst kriget mellan militär, polis och drogkarteller, liksom mellan konkurrerande karteller. Immigranterna är i det läget särskilt utsatta och kan ofrivilligt hamna i skottgluggen.

Det är alltså väldigt långt från en solskenshistoria, men däremot en tät, realistisk (tror jag) och färgstark skildring av omöjliga val och olidligt hårda livsvillkor. Filmen är relativt kort, cirka 90 minuter, alltså koncentrerad till ett par öden, och påträngande direkt i sitt tilltal. En del logistiska frågor uppstår, sådant som inte förklaras i detalj. Men det är inte så viktigt. Däremot saknar jag känslan av att bli verkligt överraskad någon gång. Men berättelsen är kanske för logisk och verklighetsnära för att detta ska vara möjligt eller ens önskvärt.

© Johan Lindahl
2011-04-25

Källa: SandrewMetronome
När du flyr över floden, flyr du ensam...

Källa: SandrewMetronome
- Se mig i ögonen, unge man. Om du kan hitta dem...

Originaltitel: Sin nombre
Mexiko/USA, 2009
Regi: Cary Fukunaga
Med: Edgar Flores, Paulina Gaitan, Kristian Ferrer, Diana García, Gerardo Taracena, Catalina López m fl

Genre: Drama, Thriller     

Dela |