Bambi (1942)

The facts of life

4 russin

Läser man några kommentarer om "Bambi" på exempelvis IMDB så kan man räkna med att hitta en betraktelse över hur 'den där hemska scenen' förstörde deras barndom. Ungefär som hur "Vilse i pannkakan" var en smolk i barndomens glädjebägare för den generation som undertecknad tillhör.

Potential att traumatisera unga tittare åsido, är "Bambi" en superklassiker. Det var Disneys femte långfilm, med premiär 1942 (omslaget till deras Blu-ray från 2011 hävdar dock 1945).

Så här säger man ju ganska ofta, men frågan är om inte det här är bolagets snyggaste film. Realistisk och stiliserad på samma gång, och konstnärlig på ett sätt som man inte riktigt minns från sin barndom. Rörelserna hos djuren och färgerna i naturen imponerar något enormt. Betydligt mer än berättelsen, får man väl säga. Det är säkert menat så, men filmen är en samling sekvenser runt en huvudperson vars karaktärsdrag är extremt skissartade. Bambi föds, enda hjortkalven till ensamstående mor - även om man tidigt anar att den respektingivande bocken som alla dyrkar har något med tillkomsten att göra. Bambi får - kanske i egenskap av blivande furste - automatiskt vänner, bland annat en skunk vid namn Blomma. Bambi halkar runt på isen, påhejad och milt hånad av den kaxige kaninen Stampe...

En bra grej med de tidiga scenerna är röstskådespelarna - i alla fall de engelska. Det känns verkligen som om det är barn som spelar djurbarnen, inte vuxna med pipiga röster. När Bambi lär sig säga 'bird' kommer för övrigt en scen som måste ha stått modell för när en liten Lisa briljerar med att uttala storebrorsans namn i ett tillbakablicksavsnitt av "The Simpsons".

Det är en väldig massa idylliskt gullegull i början. Man får samtidigt intrycket att "Bambi" är väldigt mycket avsedd att lära de unga om livet, döden och kärleken. Bambi får tids nog se sin mor dö - eller inte se, direkt, det får inte tittaren heller, men för många har ändå scenen alltså etsat sig fast som ett filmiskt trauma - och först då finner pappa fursten för gott att bli mer än en fjärran ikonisk figur. I en övermåttan fånig sekvens upptäcker hjorten och hans vänner kärleken, eller blir "twitterpated", som den kloka och någorlunda roliga ugglan uttrycker det. Han finner snabbt att man måste slåss för den också.

Det är förstås den här, mer än någon annan, som var ledstjärnan när "Lejonkungen" gjorde sin något överskattade entré i Disneyteket. Den är väldigt 'circle of life' redan den här, och har många liknande inslag. Handlingen är dock ännu enklare här i "originalet". Ibland på ett bra sätt, som i de långa ordlösa sekvenserna med årstidernas skiftningar som verkligen är magiskt snygga, ibland i form av enkel komik ämnad åt de pyttesmå barn som man kanske ändå inte vill ska se filmen riktigt än. Med tanke på de hemska (om än aldrig i bild synliga) människorna. Och jakthundarna. Och skogsbranden...

Jag är kluven till "Bambi". Kanske sönderanalyserar jag den, trots att jag nästan inte analyserar alls. Kanske är själva filmen lite kluven. Sju stycken regissörer med ansvar för olika sekvenser är kanske en del av förklaringen. Samtidigt berättar de så oerhört skickligt, med så få ord och med så mycket minspel, kroppsspråk och filmkunnande att det skulle kännas helt galet att inte ge den ett gott betyg.


FOTNOT
Förlagan är en österrikisk barnbok från 1927, som utspelar sig i Europa. Där är Bambi mycket riktigt ett rådjur, vilket många tror även om filmens kreatur. I Disneys nordamerikanska fauna har dock Bambi blivit en vitsvanshjort.

© Anders Lindahl
2011-03-07


Tack till Disney för recensionsexemplar

DVD / Blu-ray

"Bambi" har liksom Disneys flesta klassiker haft återkommande nypremiärer på bio, och sedermera sett VHS- och DVD-distribution. Nu är det Blu-ray som gäller och turen är kommen till "Bambi" att putsas upp och levereras i högupplöst glans. Och den ser, liksom de andra klassikerna, makalöst bra ut i sin nya kostym - 'mint condition' snarare än 'Lucas-förbättrad'.

Extramaterialet inkluderar ett slags radioteater, inlästa repliker från diskussionerna om filmen under dess tillkomst, bildsatta med scener från filmen och foton på filmmakarna. Och mitt i detta kan man med ett knapptryck se andra grejer, kanske en gammal kortfilm som de lånade en idé ifrån. Väldigt icke-linjärt, alltihop.

Den någorlunda nyss gjorda making-of:en från förra DVD-utgåvan är också inkluderad för den som söker mer traditionellt upplagt bakom-material.

Med mera...
© Disney
Stampe och Bambi på hal is.

© Disney
Playdate i det gröna.

Originaltitel: Bambi
USA, 1942
Regi: David Hand James Algar Samuel Armstrong

Genre: Animation, Barnfilm, Drama
Hemmabio: 2011-03-09
Teman: Disney

Relaterade artiklar
Hazzans Hollywood: Walt Disney - del 2


Ingår i följande teman


Disney

     

Dela |