Snabba Cash (2010)

Inte bara snabb

4 russin

Allt är tillåtet i krig och kärlek. Ibland är det svårt att kombinera de två sakerna. Ska vi kalla det här ett krigstillstånd? För dem som gett sig i 'den här branschen' som de införstådda kallar den, handlar det i första hand om att se till sig själv. Oavsett vilka man tror sig kunna lita på, så finns det inga garantier för att de verkligen bryr sig om dig när det börjar brännas. Och här är de kriminellt belastade huvudpersonerna - för visst handlar det om sådan verksamhet, både brutala och blödiga. ”Snabba Cash” rubriceras som och anstränger sig för att se ut som en så kallad realistisk thriller. Och, inte minst för att vara svensk, så är den lyckad som sådan. Givetvis med reservationen att jag själv inte har fördjupade insikter i 'branschen'. Möjligtvis är den väl markerat melodramatisk och ödestragisk i slutet, som annars har det mesta man kan begära av isande spänning, dubbelspel och svek, kamp på liv och död...

Johan eller ”JW” har lämnat ett förment alldagligt liv i norra Sverige bakom sig, alldagligt förutom att hans syster är försvunnen sedan fyra år. Den delen verkar vara sann, även om han i flera sammanhang planterar lögner omkring sig. I första hand riktar sig filmen kanske in på hans självhävdelsebehov som leder rakt in i lejonkulan och lekar han inte behärskar. Från studier på Handelshögskolan varvat med småjobb för att finansiera fritidsnöjen med Stockholms överklassare. I den miljön träffar han på Sophie och ömsesidiga varma känslor uppstår. Annars saknar han i stort sett sådana, verklig vänskap och sann kärlek. Han virvlar runt i ett vacuum och letar efter ett lyft, men är så vilsen att han inte vet när han tagit sig vatten över huvudet och borde begränsa både sina konsumtionsvanor och de risktaganden som följer med. Ja, det krävs inget stort snille för att ganska snart nosa sig till ungefär vart den här sedelärande sagan ska ta vägen.

Men JW är inte den enda vars liv synas mer i närbild. Jorge rymmer inledningsvis från ett fängelse och försöker återuppta kontakten med sin syster som dock inte vill släppa in honom i sitt liv fullt ut längre; han är dessutom en nyckelperson för de gråzonsentreprenörer - och nu uttrycker jag mig försiktigt - som JW gör sina småjobb åt. Små jobb som nu växer sig större. Mycket större. Och innebär ett vägval som kan avgöra hela hans framtid. Frestelsen är stark, för stark. Och inom den här ramen rör sig också en grupp serber med organiserad brottslighet som huvudsyssla. En av dem är Mrado, uppenbart kapabel till obehagliga gärningar men även nybliven vårdnadshavare av sin dotter från ett avslutat förhållande med en kvinna som övermannats av sina egna problem.

Samma öde verkar vara på väg att drabba JW. Exakt hur djup han gräver sin egen grav och hur mycket av sin framtid kan kan rädda, och om filmen överhuvudtaget ger oss ett klart svar på det, den informationen besparar jag eder. Värt att följa är det ändå. ”Snabba Cash” tillhör den nyare generationen svensk film, vilket enklast definieras med att vi inte känner igen varenda skådespelare ner i minsta biroll, och att händelseförloppet klart och tydligt placeras i ett nu. Sverige idag, ett land i förändring och med till synes mindre trygghet att falla tillbaka på. Kameran letar sig med förkärlek fram i ett ständigt rörligt tillstånd och zoomar ibland in och ut med varierad grad av skärpa medan personerna i fokus skiftar. Och det sker inte på ett störande amatörmässigt sätt utan stilmedvetet och i allmänhet passande för ändamålet.

Filmen bygger på en bok av Jens Lapidus, av mig oläst men om inte annat flitigt förekommande i centralstationers pocketshopar och överhuvudtaget ofta på framhävd position i landets bokhandlar på senare år. Filmen imponerar framförallt med sin förmåga att ge sina allt annat än fullkomliga och ibland rent motbjudande karaktärer mänskliga drag, och genom att inte fastna i sin egen inbyggda frestelse att bara satsa på attityd och action. Spänningen förstärks genom personporträtten. Resultatet är en ambitiös, allvarlig och angelägen svensk storstadsrysare utan övernaturliga inslag.

© Johan Lindahl
2011-03-09

Originaltitel: Snabba Cash
Sverige, 2010
Regi: Daniel Espinosa
Med: Joel Kinnaman, Matias Padin Varela, Dragomir Mrsic, Lisa Henni, Mahmut Suvakci, Lea Stojanov, Dejan Cukic, Fares Fares, Annika Ryberg Whittembury

Genre: Drama, Kriminalfilm, Thriller
Svensk biopremiär: 2010-01-15     

Dela |