127 timmar (2010)

Den typ som överlever

5 russin

Han gör ett stort misstag, men sedan gör han ju allting rätt. Och han är i toppform och hittar ute bland kanjonerna som en riktig guide, även om han råkar vara ingenjör. Men vad hjälper det när man är fast "between a rock and a hard place" som boken heter...

En kvarts sol om dagen, några deciliter vatten, en handfull rep, lite annat smått och gott och något litet att äta. Förutsättningarna är inte optimala. Historien om hur Aron Ralston fastnar med handen under ett stenblock djupt nere i en klippskreva hade fungerat fint som ett sådant där "Hur tusan överlevde jag det här?"-program på Discovery. I Danny Boyles nytända händer blir det magi. Från det frenetiska introt på temat kickar till det korta mötet med två tjejer ute i vildmarken och så den osannolika olyckan med allt vad den innebär, briljerar han med berättarmässig uppfinningsrikedom. Musiksamarbetet med A.R. Rahman fortsätter, och vem skulle få för sig att klaga över det?

Att James Franco är fantastisk i huvudrollen talar inte heller till filmens nackdel. Han porträtterar en person med vissa brister, som han nu får tillfälle att fundera över, men som verkligen älskar det han gör. En rejäl inledande cykelvurpa lockar bara fram ett garv hos honom. När utmaningarna blir värre agerar han mänskligt, men samtidigt enormt imponerande och inspirerande.

Vi är inte helt förvisade till samma plats. Arons flashbacks, fugor och en inte oviktig föraning, tillsammans med åkningar över det svindlande vackra men ack så folktomma landskapet gör det till en annan upplevelse än exempelvis omtalade "Buried". Det blir en intensiv upplevelse som inte backar för det riktigt mariga. Det blir en film med en känslomässig punch i nivå med "Nyckeln till frihet". Med humor.

© Anders Lindahl
2011-02-05

Källa: GIFF
Tufft läge! James Franco svettas i "127 timmar".

Originaltitel: 127 Hours
Storbritannien / USA, 2010
Regi: Danny Boyle
Med: James Franco, Kate Mara, Amber Tamblyn. m.fl.

Genre: Drama, Äventyr
Svensk biopremiär: 2011-02-11
Hemmabio: 2011-06-15
Teman: GIFF2011 Tjugohundratalets bästa filmer


Ingår i följande teman


GIFF2011

Tjugohundratalets bästa filmer

     

Dela |