Small Town Murder Songs (2010)

Det lilla mordet på prärien

3 russin

Suggestiv inledning med bibelcitat, mörk horisont och gospelesque musikmatta som kommer att uppenbara sig igen flera gånger under filmen och ger den en karaktär den kanske annars hade saknat. Lika bra att beta av den aspekten direkt: tänk Tom Waits tema till TV-serien ”The Wire” (som i och för sig framfördes av olika artister varje ny säsong och antog nya dimensioner). Lägg till fylligare körstämmor till de dova anslagen och pockande rytmerna. Här är det en herre vid namn Bruce Peninsula som komponerat och framför det mesta, med undantag som ”Antioch” med Henegar-Union Sacred Harp Convention, ett värmande och vildsint körstycke jag faktiskt hade hört förut på en samlings-CD medföljande ett nummer av tidskriften Paste för några år sedan.

Stämningen och miljöbeskrivningen prioriteras, liksom en uppstyckad introduktion av den till synes snart pensionsfärdige polisen Walter (Peter Stormare) som döps och delar ut enstaka trafikböter i trakten kring en kanadensisk småstad. Så upptäcks en död, halvnaken kvinna på en stenig strand och ordningen rubbas.
- She ain't local, kan konstapeln konstatera, men inte så mycket mer.
Varken ”Criminal Minds” eller något ”CSI”-team (som det skämtas om i en senare scen) är i närheten och det här är egentligen inte mycket till whodunnit som helhet. Mer handlar det om Walters kamp med sin egen karga karaktär och felsteg i det förflutna. Han verkar dessutom i en from bygd med folk som känner, eller tror sig känna, varann väl överlag, och nu är Freden i Eden hotad.

Bibelcitaten återkommer som markörer för olika avsnitt i berättelsen. Vi hör ibland hymner i bakgrunden och ett språk som kanske är ett slags gammaltyska och talas av delar av befolkningen, där många är mennoniter. Stormare har sina egna demoner att kämpa med, och snart börjar de inverka på utredningen och bekymra kolleger, även om hans instinkter inte behöver vara fel. Relationerna i bygden är mer komplicerade än de verkar... Ja, ni vet, så är det ju alltid i småstadsskildringar på film. Skrapa bort lite av lacken och rosten börjar lysa fram.

”Small Town Murder Songs” är en kort och på ytan enkel historia, mer personporträtt och stämningsbild än intriger och oväntade vändningar. En liten halvpärla utan åthävor som helhet; inget jag ångrar att jag sett men heller inget som förändrar livet i avgörande mån. Det ser bra - men kargt - ut, det spelas väl och, som sagt, det låter bra. Var kan jag skaffa soundtracket?

© Johan Lindahl
2011-02-03

Källa: Göteborg International Film Festival

Originaltitel: Small Town Murder Songs
Kanada, 2010
Regi: Ed Gass-Donnelly
Med: Peter Stormare, Martha Plimpton, Jill Hennessy, Sebastian Pigott, Stephen Eric McIntyre, Aaron Poole, Ari Cohen

Genre: Drama, Kriminalfilm, Religion/filosofi, Thriller
Hemmabio: 2011-10-05
Teman: GIFF2011


Ingår i följande teman


GIFF2011

     

Dela |