Solsidan (2010)

Sol ute, sol inne, sol i hjärtat utom när det är fullt av skuggor...

4 russin

- Nu är vi f-n fast härute resten av livet.
Ångest inför flytt från city ut till Saltsjöbaden... en plats där frågan om kvällssol eller inte kvällssol kan vara av avgörande existentiell natur, liksom svärmorsproblematik och en alltför välbekant känsla av att vara tillbaka där man en gång började. Gamla mamma flyttar ut och lämnar över villan till son med sambo, men vill liksom inte riktigt helt och hållet släppa greppet. Även för dem som inte lever exakt under samma förhållanden i Svea Rike finns här en uppsjö av igenkänningsmarkörer, men kanske framförallt för en viss generation. Jag antar att jag tillhör den, men kan inte säga att mitt liv följt samma stakade bana som de här individernas.

”Solsidan” bjuder inte på konstant skratthysteri med burkade salvor som banröjare, men mer underfundighet (ett ord jag i och för sig är närmast allergisk mot numera) och beteendevetenskap i fickformat, även för oss som inte äger fastigheter i huvudstadens mer välputsade kronjuveler till kranskommuner. Vi välsignas med - eller drabbas av - en provkarta på svenskheter (som ofta sammanfaller med slutsatserna i den underhållande skriften ”Xenophobe's Guide to the Swedes” som jag läste tidigare i år). Livet i lyckolandet kan se attraktivt ut, men på något sätt är jag tacksam över att ha lite mer ostadighet i tillvaron än vad de här personerna har.

Parmiddagarnas mysterium. Bara en sådan sak.
- Trerätters på en onsdag. Nu är det f-n krig!
Det gäller att vara vänner och ändå överglänsa varandra efter bästa förmåga. Duger pesto för gästerna på en helgbjudning? Njae. Och vad innebär en ”halvspontanare”? Vem är mest alfa- respektive beta-hanne i sammanhanget? Och stämmer det att Bo Kaspers Orkester bör ljuda i bakgrunden för maximal Saltis-stämning? Tvångsmässig grillanvändning hamnar också under luppen. Och hur definieras egentligen försoningssex - är det för att bli sams eller efter att man blivit sams? Viktiga frågor. Liksom betydelsen av begreppet ”sillmänniska”, särskilt på midsommarafton.

Jakten på medlemskap i golfklubben kan föranleda desperata åtgärder. Och hur pinsamt är det att inte känna igen någon man inte sett på flera år? Det borde ju vara helt naturligt att gå bet ibland, framförallt om det stämmer att ”utseendepoängen konvergerar med åren”. Sedan har vi det där fenomenet med irriterande grannar och svårigheten för en väluppfostrad svensk man i sina bästa (?) år att säga ifrån innan irritationen svällt till bristningsgränsen och därmed omöjliggör en sansad konfliktlösning med en person som inte inser att det överhuvudtaget finns en konflikt att lösa. Eller inte bryr sig.

Ola Rapace spelar sig själv i ett avsnitt med svartsjuketema. Det är inte lätt för huvudrollens tandläkare Alex (Felix Herngren) att kontrollera sina mörkare tankar när sambon är skådespelare och gör heta scener med en av landets mer välkända manliga kolleger. Och på många sätt är det lätt att identifiera sig med Alex och hans oförmåga att navigera i det sociala nätverksmyllret, men ibland är han irriterande veksint. Hade han inte varit det, så visst hade serien varit mindre intrigfylld och händelserik, men i alla fall... När han då och då får nog och exploderar okontrollerat, då är han som mänskligast. Och jag gillar det! Överlag är Alex centrum i ”Solsidans” universum och ett möjligt alter ego för seriens (antar jag) initiavtagare och drivande kreativa kraft, Felix ”definitivt inte bara brorsa till Måns” Herngren. När voice-overs används är det hans tankar som släpps fram. Inte minst när han tänker saker som varför andra troligtvis inte säger vad de tänker utan något helt annat. Emellanåt kryddas den konventionella berättartekniken även med surrealistiska drömsekvenser om de värsta möjliga misstag som kan begås i villaidyllen, och liknande fruktansvärda farsoter i filmjölkens faggor.

Sammanfattning:
Mest actionladdat är det avslutande avsnittet med förlossning, språkförbistring och parallellt renoveringskaos. Bästa repliken allt som allt? Kan vara:
- Skulle du köpa en kuvös på Blocket eller?
Men högeligen troligen, med stor sannolikhet, fullt möjligt är den viktigaste lärdomen från samtidssagan i Saltsjöbaden; konsten att konstruera fungerande och acceptabla nödlögner. HUR skulle vi arma väluppfostrade svennar klara oss utan dem, i verkligheten, idag, när vår lilla värld ser ut som den gör på ont och - förvånansvärt ofta, bör vi påminna oss, i varje fall materiellt - gott.

© Johan Lindahl
2010-12-23


DVD / Blu-ray

Bloopers. Det var allt de orkade med. Snålt.
Originaltitel: Solsidan
Sverige, 2010
Regi: Felix Herngren m fl
Med: Felix Herngren, Mia Skäringer, Johan Rheborg, Josephine Bornebusch, Mona Malm, Henrik Dorsin, Rebecka Englund, Carl Sjögren m fl

Genre: Drama, Komedi, TV-serie     

Dela |