Trollkarlens lärling (2010)

Vetenskap är häftigt!

2 russin

Jag var på väg att bojkotta filmen direkt efter att ha sett trailern. Det blir inte bättre av av att säljtexten förkunnar att huvudpersonen är en "till synes helt vanlig kille som visar sig ha dolda talanger". Är det inte dags för en film om en "till synes unik person som visar sig vara helt ointressant"? Som ett sista varningstecken lyder den svenska tag-lajnen: "Det häftigaste jobbet någonsin."

Men en del av undertecknads sinne uppfylls ibland av en osund trängtan efter totalt okrävande, effektbelamrad underhållning av den formelartade och rentav själlösa varianten. Det hör liksom till den svårförklarliga charmen att det saknas egenart, äkta kreativitet och hjärta. Det är den delen som ibland känner för att se Tomb Raider-filmerna eller rentav en Dan Brown-filmatisering. Fast här blir det kanske lite för mycket av det godtyckliga.

Morgana är en gammal bekant från Merlin-legenden, men Kung Arthurs gamle magiker hade ytterligare tre lärlingar, lär vi i den ganska långa men åtminstone rekorderligt visualiserade expositionen. En av dem var helt fel person att anförtro potentiellt världsförödande kunskaper. Efter en dust för mer än ett millennium sedan är denne och den goda Veronica fängslade i en 'grimhold', tillsammans med nämnda Morgana. Det är bara Balthazar Blake (Cage) som är på fri fot av alla de gamla trollkarlarna. På fri fot, men besatt av att befria sin käresta. I vår tid blir det dags för den slutliga finalen med spektakulära magiska duster mitt i New York - låg profil be damned!

Det är menat som ett storslaget äventyr med glimten i ögat, därav Jay Baruchel i huvudrollen och Alfred Molina (har han flerårskontrakt med Bruckheimer?) som bad guy. Nicolas Cage, Cage-slö och lite halvknäpp i svettigt låtsashår, är väl tänkt som ett säkert kort som den mer än tusenårige mästaren som sökt i evigheter efter Den Utvalde och hittar en fysiknörd som bygger teslaspolar - vilka givetvis kommer visa sig användbara. Det görs en del ansatser mot en (förvisso inte särskilt långsökt) tes om att magi och vetenskap är närbesläktade kreatur, men mest handlar det om att våga tro på sin förmåga och i förbigående få sin käresta (Scarlett-snarlika Teresa Palmer) och rädda världen.

Det är en berättelse så klassisk att även alla dina omedelbara referenser i sin tur troligen är uppdateringar av äldre myter, ibland i tredje eller fjärde led. Att Toby Kebbell inser att han hamnat mitt i en scen ur "Star Wars" hedrar väl dem något, men samtidigt pekar det ännu tydligare på den där nästan lite skamsna insikten som alla inblandade verkar bära på: ojdå, vi har visst inte tagit med oss en enda originell idé till festen. För att säkra upp låter man folk underreagera och greppa omvälvande situationer snabbt och med en one-liner. Eller med Baruchels patenterade röstsvaj. Det är inte superflamsigt utan snarare tryggt distanserat.

Monica Bellucci får här, som i den likaledes loja "Bröderna Grimm", alldeles för lite att göra och Alice Kriges potential till pondus gör de verkligen inte mycket av. Att folk gärna skjuter kraftstrålar ur händerna åt alla håll talar inte heller till filmens fördel - det är väl den tråkigaste sortens magi som tänkas kan? Även övriga övernaturliga (men alltså helt vetenskapliga) påhitt känns ganska standardmässiga, där omgivande föremål flyger och förändras så lätt att man samtidigt undrar varför de ibland måste sänka sig till så normala saker som att köra bil.

En del effekter har dock sin charm. En scen som egentligen är lika meningslös som snygg är alldeles uppenbart en hyllning till Disneys gamla "Fantasia". Det är välgjort i största allmänhet och troligen ganska dyrt. Jag skrattade rätt hjärtligt vid säkert fem tillfällen. Jag undrar dock om ens den tilltänkta huvudmålgruppen har någon chans att bli riktigt uppslukade. Även om man inte sett "alla de andra filmerna som är ungefär likadana" tror jag man har svårt att missa det faktum att något saknas. Låt oss kalla det magi.

© Anders Lindahl
2010-12-06


Tack till Disney för recensionsexemplar
© Disney | Bruckheimer
Trollkarlen och hans lärling i Chinatown. Vad ska hända där för stolligt? Säkert något med drakar.

Originaltitel: The Sorcerer's Apprentice
USA, 2010
Regi: Jon Turteltaub
Med: Jay Baruchel, Nicolas Cage, Alfred Molina, Teresa Palmer, Toby Kebbell, Omar Benson Miller, Monica Bellucci, Alice Krige

Genre: Fantasy, Äventyr
Svensk biopremiär: 2010-05-28
Hemmabio: 2010-12-01     

Dela |