Prince of Persia: The Sands of Time (2010)

Relativt roande

3 russin

Originalspelet är gammalt, gammalt - men jag förmodar att den här filmen är baserad på den någorlunda sentida releasen från Ubisoft med samma undertitel ("Sands of Time"). Din snabbt bildade teori stämmer: jag har inte lirat liret. Däremot har jag spelat Assassin's Creed (från samma Ubisoft) så looken och det stora inslaget av antik parkour känns väldigt bekanta. Den här Disney-produktionen är dock snällare. Inte så snäll så att prinsen drar sig för att döda vakter om de försöker fånga honom, men snällare.

Men varför skulle en prins behöva döda vakter, undrar du kanske? Jo, det är ju så att lille Dastan (spelad i vuxen ålder, något oväntat men inte helt olämpligt, av Jake Gyllenhaal) blir upptäckt på torget av den persiske kungen när han beter sig modigt och, rentav, såsom en kung borde. Den föräldralöse losern blir raskt adopterad och får två brorsor, en farbror spelad av Ben Kingsley och ett spännande liv i lyx. Något mjäk blir han dock inte. När staden Alamut ska intas på grund av obefogade misstankar om farliga vapen (Irak-vibbarna har till och med nått hit, tänka sig!) klättrar han in och effektiviserar processen för att spara liv.

Det är under denna episod som han kommer i besittning av en märklig och, ska det visa sig, alldeles magisk dolk - som verkar innehålla något slags "tids-sand". Strax därefter är den gamle gode kungen död och Dastan på flykt tillsammans med en snygg prinsessa som han kan gnabbas med och låtsas inte åtrå. Äventyret kan börja...

Ja, ett redigt äventyr törs man allt kalla det. Den huvudsakliga målgruppen har väl ett antal år mindre på nacken än undertecknad, som dock sällan ser sig för god för påkostad eskapism i sandiga miljöer. Även om det är svårt att helt försvinna in i en såpass mallartad och, låt oss säga det, relativt fantasilöst konstruerad historia så är den alldeles tillräckligt finurlig och välgjord för att förströ.

Den ganska så deffade Jake Gyllenhaal fungerar helt okej, vilket för in mig på en av de få saker som Bruckheimer-produktioner faktiskt kan känna sig lite nöjda över: förmågan att placera otippade skådisar i actionsammanhang och visa en ny sida av dem. Före "The Rock" kändes exempelvis action och Nicolas Cage som två ganska oförenliga begrepp...

Gemma Arterton känns kanske igen från en liten roll i "Quantum of Solace", och har eventuellt startat en riktig karriär här. Och varför inte? När hon spelar upprörd låter hon i alla fall som Olivia Hussey i "Ivanhoe".

I övriga roller ser vi bland annat – som det brukar heta – Toby Kebbell som var rätt så bra i Ritchies hyfsat roande "RocknRolla", Alfred Molina som hyfsat komisk kapitalist tillika strutsloppsarrangör och som sagt herr Kingsley, som knappast har slagit sig till ro på senare år. En arbetsnarkoman, måhända?

Filmen är inte mästerlig någonstans, men roar på ungefär samma vis som moderna klassikern "Mumien", fast i en något lägre liga. Mike Newell har gjort spektakulärt äventyr bättre än så här, i "Flammande bägaren", men får godkänt för det här försöket. Filmen blir framförallt bättre efter halvtid vilket alltid tenderar att lämna tittaren i ett positivt sinn, särskilt om Alanis Morrissette får framföra en riktigt trivsam låt i eftertexterna.

© Anders Lindahl
2010-09-19


Tack till Disney för recensionsexemplar

DVD / Blu-ray

Jag har rätt svårt för sådana där funktioner där man ska trycka på en knapp när något dyker upp i bild för att ta del av bakom-material. Så funkar det här, på Blu-rayskivan. Men inslagen är relativt roande, om man orkar med att leta upp dem. Ett tips verkar vara att hoppa framåt med kapitelknappen, eftersom dolken som tipsar en om att det finns mer material har en tendens att dyka upp vid varje sådant hopp.
© Disney Enterprises, Inc. and Jerry Bruckheimer, Inc.
Jake Gyllenhaal som fantasyhjälte - en konstig idé som faktiskt funkar helt okej.

© Disney Enterprises, Inc. and Jerry Bruckheimer, Inc.

© Disney Enterprises, Inc. and Jerry Bruckheimer, Inc.
Minas Tirith? Nej, bara den berömda staden Alamut.

Originaltitel: Prince of Persia: The Sands of Time
USA, 2010
Regi: Mike Newell
Med: Jake Gyllenhaal, Gemma Arterton, Ben Kingsley, Alfred Molina, Steve Toussaint, Toby Kebbell, Richard Coyle, Ronald Pickup, Reece Ritchie

Genre: Action, Fantasy, Äventyr
Hemmabio: 2010-09-22
Teman: Baserad på ett spel


Ingår i följande teman


Baserad på ett spel

     

Dela |