Inception (2010)

Drömmar som stoff vävs av

4 russin

Förväntningarna är naturligt nog höga när Christopher Nolan ("The Dark Knight") kommer med en ny film, och de blir inte mindre när historien verkar vara lika tillskruvad som hans baklängesfilm "Memento" från år 2000. Förväntningar är en sak och verklighet en annan, men det är lika bra att säga det på en gång: "Inception" är en riktigt bra film, men kanske inte så komplicerad som den kan verka vid första anblicken.

I en tanke som tycks sprungen ur Michel Gondrys undermedvetna ("Science of sleep" m.fl.) är "Inception" en thriller om olika stadier av drömmande. Leonardo DiCaprio och hans gäng har specialiserat sig på att bryta sig in i folks drömmar och stjäla företagshemligheter. Det är ju inga konstigheter med det. Bara att försätta personen i drömstadie och bygga upp en egen dröm som man kan interagera med. Lätt som en plätt. Men när de får ett uppdrag som går ut på att inte stjäla idéer utan plantera dem istället blir det knepigare. Då gäller det att gömma idén så djupt i det undermedvetna att objektet tror att det är hans egen idé. DiCaprio och hans dream team (om vitsen tillåts) måste tränga ner flera nivåer i ett okänt medvetande och vem vet vad som kan finnas djupt i det undermedvetna. Eller för den delen vems undermedvetna de befinner sig i från tid till annan.

Det låter komplicerat, men egentligen är "Inception" en ganska rättfram thriller. Det finns många medvetandenivåer i handlingen, men inte så stora djup i historien, vilket faktiskt inte gör mig något alls. Upplägget ger däremot stora kreativa möjligheter vilket Christopher Nolan utnyttjar till fullo. Actionsekvenser radas på varandra, och samkörs i olika tempo, på ett spännande och intressant vis. Specialeffekterna är en stor del av filmen och även de håller högsta kvalitet filmen igenom.

"Inception" är en snygg, spännande och sevärd thriller. Något direkt tankemässigt djup kan i alla fall inte jag utläsa, men det är heller ingenting jag saknar. Det här är riktigt bra underhållning och det är inte fy skam det. En stark fyra blir det helt klart.

© Andreas Hallgren
2010-08-08

(c) Warner Bros.
Helt uppåt väggarna! Det är inte lätt att hålla reda på upp och ned i det undermedvetna i "Inception".

Melissa Moseley (c) Warner Bros.
"The Doors of Perception"?
(Leonardo DiCaprio och Ellen Page öppnar dörrar i "Inception")

Originaltitel: Inception
USA / Storbritannien, 2010
Regi: Christopher Nolan
Med: Leonardo DiCaprio, Joseph Gordon-Levitt, Ellen Page, Tom Hardy, Ken Watanabe, Dileep Rao, Cillian Murphy m.fl.

Genre: Action, Mystery, Sci-fi, Thriller
Svensk biopremiär: 2010-07-22
Hemmabio: 2010-12-08
Teman: Tjugohundratalets bästa filmer

Relaterade artiklar
2010-talets bästa filmer

Relaterat ur russinbloggen
2010-07-28: Är Nolans fanboys hans värsta fiender?


Ingår i följande teman


Tjugohundratalets bästa filmer

     

Dela |