The Book of Eli (2009)

"I kick ass for the Lord"

2 russin

Världen verkar ha gått helt åt pipan. Färgerna är matta, en äcklig hårlös katt är tydligen ett riktigt middagskap och alla bär solglasögon och smutsiga kläder. Japp, det har varit apokalyps igen....

I urvridna färger, till NiN-skräpiga toner berättar bröderna Hughes ("From Hell") ännu en Mad Max-variant med starka inslag av samurajfilm och inte minst spaghettiwestern - den sista genren är närvarande även i ett Morricone-tema som en av skurkarna går och visslar på. Men "The Book of Eli" har som alla de lite dyrare efter katastrofen-rullarna också sin egen särprägel, och titeln ger ledtråden till vad det handlar om. Att det är Bibeln vår lågmälde hjälte går och bär på gör filmen inte länge någon hemlighet av och Denzels karaktär här är den amerikanske sortens troende. Stoisk och effektiv i sin våldsamhet, en stenhård hedersman med ett uppdrag. En man för vilken tyngdpunkten i begreppet tro ligger i att aldrig tvivla på att det man gör är rätt.

Att alla biblar skulle ha förstörts utom just den här efter kriget är något man antingen kan se som första varningstecknet eller försöka acceptera. Jorå, varenda Gideonit-bibel, pocketutgåva med regnbågeomslag och Xerox-kopia, utöver alla stiliga läderinbundna varianter, har tydligen förstörts. Vissa menade tydligen att det vagt omnämnda Kriget som pajade världen hade sin upprinnelse i dess sidor. Andra, inklusive vår hjälte som läser boken dagligen, hittar andra poänger bland verserna. Så mycket mer teologiskt komplicerad än så blir inte filmen. Det känns faktiskt nästan som om Walden Media beställt en film för att visa ungdomar att man inte måste vara mesig bara för att man läser bibeln.

Men samtidigt som filmen har tydliga religiösa inslag är den också ett barn av den genre som fyllt nästan lika många kiosksnurror som Harlekin-böckerna. Den genre där motorcykelgäng våldtar och mördar och där goda men hårda män måste lära dem våldsamma läxor. Även om vår vandrare här faktiskt avstår från att ingripa i just en sådan situation, mumlandes till sig själv att han ska hålla sig på "stigen".

Gary Oldman är den åldrade skurken som härskar över en by och vill härska över mer. Skurken som kan läsa och minns hur det var förr. Han respekterar genast främlingen som knatar in i stan för att ladda sin iPod och byta till sig lite vatten – men framförallt söker han just vad Denzel har i ränseln. Och då menar jag inte den machete han brukar med sådan effektivitet. Ray Stevenson (Pullo från "Rome") är Garys hantlangare. Ingen av dem gör sina intressantaste roller eller får se sina karaktärer utvecklas nämnvärt. Denzel hittar också en vän i form av en ung tjej, men deras relation utvecklas precis sådär manusmässigt simplistiskt, sådär krystat motvilligt ni vet, att det är svårt att bry sig.

Jag gillar genren, ska väl inflikas. 'Världen efter' är ett störtskönt tema för råbarkad eskapism, det är inget att sticka under den proverbiala stolen med. Men det här känns lite för pedagogiskt förenklat och deja vu-bekant på alla plan för att verkligen fängsla. Min favoritscen är nog den där Denzel gör småaffärer med Tom Waits, vilket kanske säger en del. Blandningen av USA-kristendom och efter katastrofen-action funkar inget vidare i mina ögon. Jo, jag inser att filmen kan tolkas åt rakt motsatt håll, alltså som anti-religiös, men betvivlar starkt att det är avsikten.

Men filmen har onekligen både stämning och hårt, snyggt filmat våld och inte minst en ganska rolig överraskning på slutet som säkert kan få en del att vilja se om hela äventyret direkt. Och så har Michael Gambon en liten roll! "Vägen" är utan tvekan fortfarande 2000-talets bästa efter katastrofen-rulle och "Doomsday" 2000-talets mest galet underhållande dito, men eventuellt kanske det här är ungefärligen vad du söker.


FOTNOT
"Book of Eli" verkade vara på väg att visas på svenska filmdukar, men försvann sedan från listorna utan buller och bång. Ute i vida världen släpptes dock DVD:n i juni 2010 och svensk skivpremiär är 1:a sept 2010.

© Anders Lindahl
2010-08-06Originaltitel: The Book of Eli
USA, 2009
Regi: Albert Hughes Allen Hughes
Med: Denzel Washington, Gary Oldman, Mila Kunis, Michael Gambon, Jennifer Beals, Ray Stevenson

Genre: Action, Religion/filosofi, Äventyr
Hemmabio: 2010-09-01
Teman: Laglös värld efter katastrof


Ingår i följande teman


Laglös värld efter katastrof

     

Dela |