Göta kanal 3 - Kanalkungens hemlighet (2009)

Näringsförbud åt alla inblandade

0 russin

Jag visste ju bättre, egentligen. Jag visste att den tredje Göta kanal-filmen var dålig. Men jag visste inte hur fruktansvärt dålig den skulle visa sig vara. "Originalet" från åttiotalet, "Göta kanal - eller vem drog ur proppen?" är visserligen rätt överskattad men kan även vara genuint underhållande i vissa partier. Efter 25 år kom en uppföljare som inte fick ett direkt varmt mottagande (ett ensamt russin i betyg från oss till exempel), och ytterligare några år senare alltså detta spektakel.

Loffe Carlsson är skyldig kronofogden en massa pengar. Kronofogden Härenstam har spelskulder. Kanalbyggaren Baltzar von Platen har gömt en skatt. Kanotisten Grundberg är på jakt efter den. Italienaren Edholm har en väska pengar. Den är alla också på jakt efter. Och varandra. Hit och dit och hur som helst, utan mening. Nej, det är nog inte ens idé att försöka summera "Göta kanal 3". Det finns inte en droppe filmisk logik eller sammanhang i hela denna blöta film. Det handlar mest om enstaka, dåligt skrivna och ännu sämre gestaltade, scener staplade på varandra lite som man känt för i klipprummet. Därtill får läggas specialeffekter vars sunkighet vi inte sett maken till denna sidan av millennieskiftet.

"Göta kanal 2" blev som nämnts ingen succé. Kanske är det för att få tillbaka lite av originalets känsla som man i 3:an vänt sig till manusförfattaren av "Göta kanal". I så fall måste man ha missat att ta referenser från modern tid. Hans Iveberg står nämligen för manus bland annat till "Mongolpiparen" (2004) och "Sjön" (1999), båda riktiga stolpskott inom svensk film. Har du sett någon av dessa är det bra att tillägga att "Göta kanal 3" är etter värre.

Nej hörni, jag ids faktiskt inte ens motivera mitt utlåtande vidare. Det skulle bara ta onödig tid både från dig och från mig, och jag har redan förlorat 90 minuter på att se skräpet. Ni får lita på mitt ord när jag säger att det här är bland det sämsta som producerats i Sverige på länge. Alla inblandade borde omgående få näringsförbud för att undvika framtida pinsamheter inom svensk filmindustri.

© Andreas Hallgren
2010-05-29

Originaltitel: Göta kanal 3 - Kanalkungens hemlighet
Sverige, 2009
Regi: Christjan Wegner
Med: Janne Loffe Carlsson, Eva Röse, Rafael Edholm, Svante Grundberg, Magnus Härenstam, Sara Sommerfeld m.fl.

Genre: Komedi
Svensk biopremiär: 2009-12-25

Relaterat: Göta Kanal 2 - Kanalkampen (2006)     

Dela |