A Serious Man (2009)

En väldigt allvarlig komedi

4 russin

Det är väl en komedi? Den är i alla fall, på sitt stillsamma vis, väldigt ofta väldigt rolig. På det där Coen-sättet, vilket kanske för en del betyder 'inte rolig alls'. Själv skrattar jag av någon anledning duktigt åt den förfärlige Sy Ablemans nedlåtande medlingsförsök efter att han tagit hustrun ifrån Larry, åt sonen Aarons ständiga svärande och åt de små detaljerna i dialogerna och 'poänglösa' anekdoterna som ingen annan än bröderna Coen hade brytt sig om att ta med för att de helt enkelt inte vågat lita på att de gjort filmen så mycket bättre. Vilket de gör.

Men det är också en väldigt, väldigt allvarsam film. Associationerna till "The Box" kommer för mig helt naturligt, även om det är är 60-tal snarare än 70-tal, men det här är på en högre och samtidigt mer jordnära nivå. Människans lott, teodicé-problemet, Jobs bok - här har vi en rulle som med rätta kan göra anspråk på att ta upp tunga filosofiska och teologiska frågor, men som gör det på ett väldigt konkret sätt. Liksom Larry vill tittaren veta svaret på den viktigaste frågan: 'varför?'

Vi letar efter sammanhang och en poäng i berättelser och vi letar efter en mening i det som sker. Vi försöker kanske till exempel använda den lilla myt som inleder filmen som en slags nyckel till historien som följer. Det är liksom sådana vi är. I "Burn After Reading" verkade bröderna Coen använda denna egenskap emot oss, om än på ett roande sätt. Här känns det som om de sitter bredvid oss i soffan och grubblar, lika fundersamma och ovetande som vi och som fysikläraren Larry, som tror att livet är på ett visst sätt och plötsligt inser att han har fel. Frugan vill lämna honom till förmån för en äldre och väldigt irriterande man, hans sjuklige bror Arthur som bor hos dem skapar press och problem, pengaproblemen tornar upp sig och andra små saker som inte känns så små bidrar till en känsla av vara utsatt för tung prövning. En del problem känner han inte ens till, som att sonen inte bara pluggar inför sin bar mitzvah utan också röker på, beställer dyra skivor och står i skuld till en stor buse.

Lawrence (alldeles fantastiskt spelad av Michael Stuhlbarg) försöker vara en god jude och vänder sig inte i första hand till en psykolog för att få klarhet. Han arbetar sig istället uppför rabbin-stegen, från den välmenande men unge Scott, till den kloke Nachtner och kanske rentav till en audiens med självaste Marshak. Men letar han på rätt ställe? Den plågade men troligen briljante Arthur har ju skrivit en kod som borde kunna användas till betydligt mer allvarsamma grejer än att fuska i kortspel...

"A Serious Man" är ett mysterium, men full av ledtrådar. Ligger svaret kanske ohörbart i den där stormen på slutet, om man utgår från att Jobs bok är grunden till historien? Allt från omnämnandet av Schrödingers katt och osäkerhetsprincipen till en anekdot om budskap inristade på tänder är antingen avsedda att hjälpa eller förbrylla en ytterligare i jakten på det där hett eftertraktade svaret på frågan. Men den här gången känns det helt naturligt om man inte får det skrivet på näsan eftersom man får förmoda att bröderna själva inte sitter med facit på hand.

Skådespeleriet, musiken och fotot känns det lite fånigt att ens ta upp. Ni vet liksom att det är bra. Brorsornas filmer är precis så som de vill att de ska vara, och här finns inga falska noter eller oavsiktligt skakiga kameror. Däremot en konstig kameralins som Roger Deakins plockar fram när folk är höga. Carter Burwells huvudtema till filmen kan med högburet huvud ställa sig bland små musikmästerverk som "Fargo" och "Miller's Crossing". Ja, här finns allt det där som man lärt sig att räkna kallt med att hitta i deras filmer, och man påminns flera gånger om vilken unik ton de har. Något så här stilsäkert, seriöst och samtidigt skrattretande är det svårt att föreställa sig från någon annan.

Filmen är också ett ofta varmt porträtt av den judiska subkulturen i mellanvästern i USA, och man kan nog lugnt förmoda att det här är en av de filmer som varit mest personlig för brorsorna. Kanske är det därför den trots sina ironiska inslag också känns osedvanligt medmänsklig. Även när de inte visar något nåd.

© Anders Lindahl
2010-05-14


Tack till SF Video för recensionsexemplar

DVD / Blu-ray

På DVD:n hittar vi en kvartslång featurette, lite mer bakom-material samt en kort guide till jiddisch för 'goys', alltså icke-judar. Intressant, men snålt att svensk textning saknas.
© 2009 FOCUS FEATURES LLC.

© 2009 FOCUS FEATURES LLC.

Originaltitel: A Serious Man
USA, 2009
Regi: Ethan Coen Joel Coen
Med: Michael Stuhlbarg, Richard Kind, Fred Melamed, Sari Lennick, Aaron Wolff, Jessica McManus

Genre: Drama, Komedi, Religion/filosofi
Hemmabio: 2010-05-05     

Dela |