The Wire - säsong 4 (2006)

Nästan lika lysande...igen

4 russin

- If I had known you would grow up to be a grownup...
MacNulty har tagit ett steg tillbaka frivilligt, blivit patrullerande polis i sitt gamla västliga distrikt - och försöker sig på familjeliv och fast relation, med en bekanting från andra säsongen. Kollegan ”Prez” Pryzbylewski, specialisten på noggrann avlyssning och kartläggning av ledtrådar men vårdslös på fältet, har hoppat av poliskarriären helt efter ett allvarligt misstag och skolar om sig till lärare. Lieutenant Daniels har fått en högre post och lämnat det lilla speciella Major Crimes Unit som vi följt länge nu, men som eventuellt kan vara på väg att falla sönder. Herc, den biffige narkospanaren och parhäst med Carver på fältet; han har hamnat i borgmästarens motsvarighet till Secret Service, där han råkar få se något han inte borde. För- eller nackdel för karriären? Det är några av förändringarna i kåren, där detektiv Freamon gärna vill stämma till räfst och rättarting och kalla in högst ofrivilliga högdjur till utredningar om bland annat pengatvätt. Många blir oroliga, inte bara de direkt berörda. Det är nämligen snart val...

...och i politiken har unge ambitiöse Tommy Carcetti (som introducerades i tredje säsongen) gett sig in i racet om borgmästarposten där tre kandidater gör upp; inklusive regerande Mr Royce och Carcettis tidigare bäste vän i branschen, Tony Gray. Uppenbart är att Carcetti inte trivs med allt som hör kampanjen till, framförallt inte att jaga sponsorer och lyssna på alla klagomål i olika stadsdelar. Staben försöker övertyga honom om segerchanser, men själv tvivlar han några veckor före valdagen. Hur går det? Och vad innebär maktens frestelser för den som går segrande ur den bittra striden?

På andra sidan lagen är Stringer Bell borta ur bilden och hans radarpartner Barksdale bakom bommar igen. Det ger utrymme för uppkomlingen Marlo Stanfield att vara King of the Corners och ta över mycket av deras gamla revir. Ännu yngre förmågor har sina egna gatuuppgörelser, i början relativt oskyldiga i jämförelse men kanske inte så länge till... Och hur bär sig Marlos gäng åt för att inte sprida synliga dödliga spår efter sig? Omar Little har en ny partner i sitt självvalda uppdrag; att stjäla från dem som själva förvärvat sina tillgångar på ohedersamt vis. Men han har också fler fiender, som inte tvekar att försöka få honom ur bilden för gott.

Distriktspolischefen Colvin som störde lugnet för många överordnade genom sina radikala grepp sist det begav sig, försörjer sig som hotellsnut, men kanske är det inte precis vad han känner sig kallad till, trots tjänstebil och hög lön. Allt rullar vidare med ständigt nya frågor hängande i luften, inte minst kring vilka som kommer att tröttna på sitt nya (eller gamla) jobb först. Vi får inblickar i skolvärlden, som är tuff även den. ”Prez” inser att karriärbytet betyder en omställningsperiod och att det nya jobbet erbjuder lika många utmaningar som det tidigare. Det är inte precis på ett privatinstitut för överklassens privilegierade barn han hamnat, utan bland de mest desillusionerade och utsatta ur det uppväxande släktet. En del av dem har kopplingar till såväl det pågående drogligekriget som förs i skymundan, liksom till medlemmar ur den nu marginaliserade Barksdale-armadan.

Och alla trådar löper som tidigare samman med andra på diverse snillrika sätt. Världen blir varmare men människor kallare, enligt en av alla våra mer eller mindre välbekanta gatulangare i serien. Och kallast av alla är väl den osannolikt kalkylerande och kontrollerade Marlo, ung men härdad och en som vet hur man överlever genom att vara steget före konkurrenterna och ingå strategiska allianser, som nu med veteranen ”Proposition” Joe, den affärsmässigt extremt sluge överheten för en av stadens narkotikasyndikat - eller vad vi borde kalla dem.

Chockerande grym är den här säsongen med jämna mellanrum, samtidigt som den - hör och häpna - blir ännu mer ambitiös. Försöker den vara för heltäckande? På gränsen kanske, i sin accelererande strävan att ta ett helhetsgrepp på Baltimore. Men det är naturligtvis nästan helt briljant nästan hela vägen den här gången också.

© Johan Lindahl
2010-05-09

Originaltitel: The Wire - The Complete Fourth Season
USA, 2006
Regi: Joe Chappelle Ernest Dickerson Agnieszka Holland m fl
Skapare/show runner: David Simon
Med: Dominic West, John Doman, Sonja Sohn, Deirdre Lovejoy, Lance Reddick, Jim True-Frost, Andre Royo, Clarke Peters, Wendell Pierce, Robert Wisdom, Seth Gilliam, Domenick Lombardozzi, Michael K. Williams, Aidan Gillen, Felicia Pearson, Jamie Hector

Genre: Drama, Kriminalfilm, TV-serie
Teman: Originalproduktion från HBO Snutserier

Relaterat: The Wire - säsong 1 (2002) The Wire - säsong 2 (2003) The Wire - säsong 3 (2004)


Ingår i följande teman


Originalproduktion från HBO

Snutserier

     

Dela |