Soul Kitchen (2009)

Rätt så rolig restaurang-rom-com

3 russin

Grek-tyske Zinos är inte särskilt framgångsrik, men trivs nog hyfsat med att servera halvfabrikat och gamla vinylplattor till hungriga arbetare i det före detta magasin han restaurerat hjälpligt och döpt till 'Soul Kitchen'. Hans polare får gärna repa med bandet i soffhörnet och det är inte så noga ifall den gamle skäggige sjökaptenen betalar hyran för sin del av lokalen i tid. Ambitionerna att servera fin mat till ett annat klientel är något Zinos får på köpet när han pajar ryggen och i desperation anställer den synnerligen arge och synnerligen skicklige kocken Shayn.

Hans nyss ur fängelset utsläppte bror Illias (hårt och ofta internationellt arbetande Moritz Bleibtreu) är en slarver som ser till att få en anställning på papperet. Han stöter glatt på bartendern Lucia och ser inledningsvis till att inte utsättas för alltför stor möda.

Riktig ordning är det på Zinos flickvän Nadine som far iväg till Kina för ett långjobb. Skypesex går inte riktigt upp emot verklig närhet för en som är sant förälskad så när en serie slumphändelser gör hans restaurang till en hit verkar resan till Shanghai vara ett faktum. Men...

Okej, för minsta möjliga spoliering ska nog inte detaljerna i den här krängande historien avslöjas mer än så. Det är en framgångs- och motgångssaga med romcom-inslag, så mycket kan dock nämnas utan problem. Den här gången har festivalfavoriten Fatih Akin bara roligt (med manushjälp av huvudrollsspelande Bousdoukos) och "Soul Kitchen" är den andra filmen på GIFF2010 som får mig att tänka på Josef Fares. Den är inte genial men skojig på ett sätt som funkar allra bäst i en fullsatt biosalong. Jag vet inte säkert, men på hemmaskärm tror jag de yviga gesterna blir lite för mycket.

Det är ändå en rätt trivsam historia som inte lämnar den trovärdiga verkligheten ljusår bakom sig och aldrig hinner stagnera innan en ny stor eller liten händelse skakar om Zinos värld. Och om slumpen verkar anta formen av Ödet i en scen med Udo Kier, en auktion och en ask pastiller så kan väl det vara förlåtet.

© Anders Lindahl
2010-02-01

Källa: Göteborg International Film Festival

Originaltitel: Soul Kitchen
Tyskland, 2009
Regi: Fatih Akin
Med: Adam Bousdoukos, Moritz Bleibtreu, Birol Ünel, Pheline Roggan, Anna Bederke, Wotan Wilke Möhring, m.fl.

Genre: Komedi, Romantik
Hemmabio: 2011-03-02
Teman: GIFF2010


Ingår i följande teman


GIFF2010

     

Dela |