Couscous (2007)

Mat, prat och magdans

2 russin

Båtreparatören Slimane närmar sig allt mer pensionsåldern och han kommer inte riktigt överens med sin chef om hur arbetet ska gå till. Det kanske är dags att göra något annat? Som att öppna en couscous-restaurang ombord på en gammal båt. Till sin hjälp tar han hela sin familj, vilket ställer till det lite eftersom det är Slimanes exfru som är couscous-experten, och det går dåligt hem hos den nya frun. Han har också bekymmer med myndigheterna för att ordna banklån och alla de tillstånd som krävs för restaurangen. För att få alla intressenter med på banan ordnar han en fest på den nyrenoverade restaurangbåten. Nu ska de få en försmak på vilken succé hans restaurang kan bli. Men det finns stor risk att kvällen kanske inte blir så lyckad som den skulle behöva.

"Couscous" är ett familjedrama där vi genom ändlösa dialoger får stifta bekantskap med hela Slimanes familj. Själv säger han inte många ord, men övriga pratar så det räcker och blir över. Vi får också en inblick i en arabisk kultur på fransk mark och får se tydliga exempel på en vardagsrasism, i Slimanes kontakt med franska myndigheter, som kan verka harmlös i de enskilda fallen men som sammantaget blir en nog så påtaglig del av familjens vardag.

Den fransk-tunisiske regissören Abdel Kechiches film har en del positiva delar; den har humor och den är en smått intressant skildring av såväl kultur- som familjeliv, men tyvärr har den också rätt många mindre lyckade element.

Den historia som berättas i filmen håller inte alls för den långa speltiden på två och en halv timme. Storyn hade räckt till en alldeles utmärkt kortfilm eller till en helt ok nittiominutersfilm, men på 151 minuter blir det tyvärr mest utdraget och småsegt. Inte minst så när historien är lika förutsägbar som, för att bara ta ett exempel ur luften, ett undergångsdrama av Roland Emmerich. Inte heller personerna i "Couscous" är mycket att sätta sin lit till då de är alldeles för platta och ointressanta för att kunna skapa spänning eller nyfikenhet hos åskådaren.

"Couscous" är egentligen inte dålig, men regissören tillika manusförfattaren Kechiche har överskattat sitt material och gjort en film som i sin nuvarande form tyvärr inte är sevärd i förhållande till den tidsinvestering man måste göra som publik. Två ynka russin blir det, vilket blandat med couscous inte blir en särskilt smakrik rätt.

© Andreas Hallgren
2009-12-14

Originaltitel: La graine et le mulet
Frankrike, 2007
Regi: Abdel Kechiche
Med: Habib Boufares, Hafsia Herzi, Farida Benkhetache, Abdelhamid Aktouche, Bouraouïa Marzouk m.fl.

Genre: Drama
Svensk biopremiär: 2008-09-26     

Dela |