Saints and Soldiers (2003)

Val och moral

2 russin

Efter Malmedy-massakern i slutet av 1944, då ett 70-tal amerikanska krigsfångar sköts av sina tyska fångvaktare vid en vägkorsning i Belgien, flyr en handfull överlevande ut i skogen på fel sida fronten. Bland dem finns 'Deac', kortform av hans smeknamn Deacon, som i diakon, apropå hans präktiga leverne. Deac, spelad av Corbin Allred, är en prickskjutande, tysktalande och djupt troende soldat (mormon, gissar jag, även om det väl aldrig sägs rakt ut).

Om krig oundvikligen ställer människor inför svåra moraliska val så är det dubbelt så sant i hans fall och de samvetskval han tycker sig förtjäna är värre än det mesta hans kollegor har att komma med. Inledningen är nästan spöklik, när Deacs nervösa blick faller på inbillningar såväl som verkliga faror. En trasig docka i snön, en gestalt mellan ett par träd i skumrasket, båda försvunna lika snabbt som de dök upp. Han mår inte helt bra, kan man säga, och vi kommer efterhand få veta exakt varför.

En ovänlig brittisk spaningspilot som blir nedskjuten rakt ovanför dem ger dem ett mål, nu när de ändå hamnat helt fel; att hjälpa honom få viktig information till rätta händer. Eventuellt oavsiktligen blir man lite misstänksam mot denne britt, eftersom hans dialekt känns nästan parodisk.

När det gäller Andra världskrigsfilmer verkar det finnas någon märklig figur som ränner runt i klipprummen och på något vis övertygar folk om att det i vissa scener behövs "krigsmusik". Stillsamt pampig musik, som från en arméorkester på sobert humör, för att skapa stämning när till exempel den lilla truppen här har tagit sitt beslut och träder till handling. Här verkar han också ha nästlat sig in och fått gehör för sina dåraktiga idéer, åtminstone ibland.

Det är en sådan där detalj som jag lätt stör mig på, särskilt för att man så lätt kan föreställa sig hur det blir fel. Visst, här passar det med en 'gångscen' i filmen - ni vet, en sådan där scen där en sträcka tillryggaläggs till fots i en serie korta bilder. Till en sådan scen brukar det behövas musik, det blir lite konstigt annars - med bara ljudet från kängor mot snö och kanske lite fåglar - lite spöklikt när det inte är tänkt att vara det. Så in med musiken, lite armékänsla kanske? Ja, varför inte, det känns logiskt. Och plötsligt sitter vi där med en scen som känns plockad ur en armésponsrad 80-talsrulle.

But I'm rambling...

Den där britten är för rolig, faktiskt. Han går från sarkasm till ett försök att skapa kamratskap genom att få folk att avslöja hemligheter, ständigt osmidig. Ingen gillar honom, och man förstår varför. Sjukvårdaren å sin sida får agera sparringpartner i ganska tunga diskussioner om livet, döden, livet efter döden och Gud. Och huruvida amerikanerna är ungefär som tyskarna, fast har olika uniformer. Sjukvårdaren är av en avvikande åsikt.

Filmen följer alltså en väl etablerad form där man passar på att diskutera både krigsspecifika och allmängiltiga grejer medans man smyger runt med sina gevär, och där den lilla skaran, som kanske träter en del inbördes, hamnar i en hopplös situation, avverkar några tyskar, kastar granater och krymper.

Långfilmsdebuterande Ryan Littles budget är uppenbarligen begränsad, skådisarna i bästa fall bekanta, men den och de räcker ganska långt till det man vill göra. I en begränsad färgskala men snygga bilder berättas en av de miljontals små historier som man kan ösa ur eller placera i Andra världskriget. En historia om försoning, och om ett litet mirakel - eller något som i alla fall verkar mer menat än vad den där sjukvårdaren är beredd att tro på att saker kan vara.

Det är en enkel liten film med goda avsikter, ibland övertydlig men inte direkt smetig. Den känns lite väl simpel, måste jag säga, och har problem som inte beror på den blygsamma budgeten, men som en lite udda vinkling på kriget har den sitt existensberättigande.

© Anders Lindahl
2009-09-03



Originaltitel: Saints and Soldiers
USA, 2003
Regi: Ryan Little
Med: Corbin Allred, Alexander Polinsky, Kirby Heyborne, m.fl

Genre: Drama, Krig, Religion/filosofi
Teman: Andra världskriget Andra världskrigsveckan 2009


Ingår i följande teman


Andra världskriget

Andra världskrigsveckan 2009





     

Dela |