Beck - I stormens öga (2009)

När reklamavbrotten blir en kvalitetshöjning...

1 russin

Jag är lat och börjar därför med att låta filmens synopsis, som jag saxat från SFI, tala för sig själv:
"Ett bränt kvinnolik hittas och SÄPO misstänker att Gunvald Larsson har kopplingar till mordet. Den brända kvinnan var internationellt efterspanad och ingår i en grupp miljöaktivister som utför attacker runt om i världen. Gunvald ger sig ut på egen hand för att finna kvinnans mördare samtidigt som han har SÄPO i hälarna. Martin Beck får order att anhålla Gunvald och hans lojalitet mot sin kollega ställs på prov. Samtidigt upptäcker Beck miljöaktivisternas planer att slå till här i Sverige. Tillsammans med SÄPO måste han försöka stoppa attacken innan katastrofen är ett faktum …"

Det stämmer ju på ett ungefär. Förutom att Martin Beck, seriens huvudperson, knappt är med i filmen alls samt att katastrofen, om man tillåts vara så sarkastisk, redan är ett faktum i och med att filmen är släppt i nuvarande skick.

Under tidigare säsonger, det vill säga Beck i nuvarande TV4-anpassade tappning, har en eller ett par filmer gått upp på bio och ett otal filmer har samtidigt producerats för distribution enligt mönstret DVD till betalteve till TV4. Denna omgång är lite annorlunda genom att man endast producerar två filmer, den aktuella och en med premiär 2010, för att, enligt vad jag förstår, kunna satsa mer på dessa två filmer och hålla en högre ambitionsnivå. Med "Beck - I stormens öga" i färskt minne måste tilläggas att detta misslyckats kapitalt. Det här är en film som kanske duger för ytterst slentrianmässigt tevetittande, men som knappast hör hemma i biosalongen.

Beckfilmerna är frejdigt folkliga och manusförfattarna Rolf och Cilla Börjlind lyckas bocka av alla ingredienser som vid det här laget är så etablerade att de har egna facebook-grupper: En stänkare från grannen, en oneliner från Gunvald, en djup suck och en rynkad panna från Beck. Check, check och åter check. Vad de missar i formelföljandet är tillstymmelsen till intressant historia eller någon form av emotionellt engagemang, vare sig från de inblandade eller från oss i publiken.

Hursomhelst: Gunvald Larsson springer runt och är självsvåldig som en fåordig pitbull. Lite som en beväpnad Lassie, men med mindre utstrålning. Eller kanske österrikiska "Rex - Kriminalhunden". Lättvindigt, oengagerat och klichémättat är det i alla fall, och då är Persbrandt ändå den som kommer undan med minst blessyrer på meritförteckningen. Persbrandt är ju faktiskt en bra skådespelare, och även Peter Haber har, åtminstone en gång i tiden, visat att han har fallenhet för sitt yrke. Så varför nedlåter de sig till något så intetsägande och tomt som det här. Höjden av pinsamhet kommer i en scen på en tevestation som är så urbota dåligt skriven och utförd att den nästan blir filmhistorisk. Till på köpet gör regissör Hamrell ett plågsamt gästinhopp i scenen. Cameos från regissörer kan vara en rolig detalj, de bör inte vara showstoppers, herr Hamrell.

Nej, det här är faktiskt riktigt dåligt och jag tycker inte det är värt att orda mer om "Beck - I stormens öga". Jag undrar om inte tionyheterna faktiskt blir ett rätt välkommet avbrott när den väl visas på TV4.

© Andreas Hallgren
2009-08-18


Se inte så låtsat besvärad ut Peter. Du visst vad du gav dig in på när du skrev på kontraktet för nya Beckfilmer. (Peter Haber i "Beck - I stormens öga")


Gunvald vägrade ta hjälp av Magdalena Ribbing. Såväl hans klädval som allmänna uppträdande lämnade därför en del att önska. (Mikael Persbrandt i "Beck - I stormens öga")

Originaltitel: Beck - I stormens öga
Sverige / Norge / Tyskland / Danmark / Finland, 2009
Regi: Harald Hamrell
Med: Peter Haber, Mikael Persbrandt,
Leila Haji, Ingvar Hirdwall, Måns Nathanaelson, Kirsti Torhaug, Christoffer Héden m.fl.

Genre: Action, Kriminalfilm
Svensk biopremiär: 2009-08-26     

Dela |