Fermats rum (2007)

När matematiker blir onda

2 russin

Fyra matematiker får, på posten, med okänd avsändare, en gåta att lösa. Fixar de det har de kvalificerat sig för en inbjudan till ett mycket hemlighetsfullt möte, där ett matematiskt dilemma ska diskuteras och förhoppningsvis lösas. Det blir dock andra gåtor som hamnar överst på agendan när de fyra blir instängda i ett krympande rum. Deras värd sänder dem gåtor via mobiltelefon och om de inte lyckas svara rätt eller inom utsatt tid kommer väggarna närmare och närmare. Pressen ökar alltså, (om man får drista sig att vara lite gôtebossk i formuleringarna), åtminstone för huvudpersonerna. Kanske inte i lika hög grad för oss i publiken.

Det hade varit finurligt att kunna förklara "Fermats rum" med uttryck som "'Saw' för smarta" eller "'Cube' för kvantfysiker", men så himla intellektuell är den nu inte. Gåtorna är i stil med "Testa dig själv" från Populär vetenskap och liknande tidskrifter. Krångligt nog för min del, men knappast något som kräver matematiska expertkunskaper.

Flera av gåtorna, som den med två dörrväktare där den ene alltid ljuger och den andre alltid talar sanning, är också klassiker som huvudpersonerna redan borde ha känt till. En av premisserna, att de inbjudna är sifferproffs och kodknäckare av rang, mister därmed lite av sin betydelse.

En annan brist hos filmen är att upplösningen kommer rätt plötsligt och visar sig tyvärr vara ganska ointressant. Känslan av att idéerna tagit slut runt mitten av filmen är ofrånkomlig.

Alla invändningar åsido är det något sympatiskt med "Fermats rum". Det är Luis Piedrahita och Rodrigo Sopeñas debut som långfilmsregissörer och "Fermats rum" är i alla delar ett typiskt förstlingsverk. Regissörerna, som även skrivit manus, har kommit på en kul idé och sprungit med den så långt de kunnat. Det är uppenbart att de inte alltid har färdigheterna som krävs för att genomföra idén, varken manus- eller filmmässigt. Som mest tydligt blir detta på slutet som alltså är filmens största svaghet.

Början av filmen är desto bättre, där en skön stämning byggs upp, med den långa trippen till det krympande rummet och med de inledande avslöjandena om de olika personerna. Det är riktigt fascinerande ett tag, men tyvärr lyckas filmskaparna inte hålla den dramatiska nerven igång särskild länge och mitt intresse krymper i takt med rummet självt, stadigt och ostoppbart. Två russin tycker jag ändå att denna spanska långfilmsdebut är värd.

© Andreas Hallgren
2009-08-21

Originaltitel: La habitación de Fermat
Spanien, 2007
Regi: Luis Piedrahita Rodrigo Sopeña
Med: Lluís Homar, Alejo Sauras, Elena Ballesteros, Santi Millán, Federico Luppi

Genre: Mystery, Thriller     

Dela |