Linje 1 2 3 kapad (2009)

Tågkapardrama med nerv (men utan överraskningar)

3 russin

Fyra män med automatvapen kapar ett tunnelbanetåg i New York. En tjänsteman vid spårvägarna blir gisslanförhandlare. Tidsfristen börjar gå ut och allt större krav ställs på tjänstemannen. Kaparna hotar döda gisslan. Pengarna dröjer. Spänningen stiger. En kille livestreamar dramat via sin laptop.

Ja, det där sista är nog bara filmskaparna som vill verka moderna och har ingen påverkan på historien överhuvudtaget. Men att spänningen stiger är faktiskt sant. "Linje 1 2 3 kapad" är en njutbart nervig film, på ett sätt som Tony Scott, en synnerligen ojämn regissör, inte har lyckats åstadkomma sedan "Enemy of the State".

Jag är en dålig, eller i alla fall lat, filmrecensent så här på semestern. Jag har sett Joseph Sargents "The Taking of Pelham One Two Three" från 1974, med Walter Matthau och Robert Shaw i huvudrollerna, en gång i tiden, men jag ids inte leta reda på och se om den igen. Alla jämförelser med tidigare filmatiseringar (det finns en teveversion från 1998 också) får vi därför hoppa över denna gång. Jag gissar dock att Tony Scotts version faktiskt, för ovanlighetens skull, skulle stå sig rätt väl i en närgranskning av original kontra remake.

John Travolta är bra på att spela "bad guy" och här, där han har rollen som kaparnas ledare, är inget undantag. Han och Denzel Washington, som spårvägstjänstemannen Garber, har ett väl fungerande samspel filmen igenom. Det är dessa två som driver fram den i grunden väldigt enkla historien på ett sätt som gör den sevärd.

"Linje 1 2 3 kapad" är definitivt ingen stor film. Men denna sommar har varit popkornfilmens förlovade tid på bio, med terminators, transformers, trollkarlar och trekkies, och i det sammanhanget är Tony Scotts enkla och rättframma action den mest engagerande jag sett de senaste månaderna. Filmen talar tydligt om vad den förutsätter sig att göra, och gör sedan precis detta och inte ett dyft mer. Det låter kanske tråkigt, men popkornen gick åt allt snabbare i takt med stigande spänning, och ibland är det precis vad man vill ha och behöver.

© Andreas Hallgren
2009-08-10

Källa: Sony Pictures

Källa: Sony Pictures

Originaltitel: The Taking of Pelham 1 2 3
USA / Storbritannien, 2009
Regi: Tony Scott
Med: Denzel Washington, John Travolta, John Turturro, Luis Guzmán, Victor Gojcaj, James Gandolfini m.fl.

Genre: Action, Drama, Kriminalfilm, Thriller
Svensk biopremiär: 2009-08-05     

Dela |