Iskallt mord (2002)

Lämnar inga spår efter sig

3 russin

Önskan att kunna genomföra det perfekta brottet är inte helt ovanlig inom deckargenren. Genom gedigen kunskap om polisarbete och noggrant planerande försöker brottslingen överträffa polisen, men brukar i slutet bli alltför kaxig och göra ett misstag för mycket och följaktligen få spendera resten av sina dagar i buren. I Barbet Schroeders senaste film, "Iskallt mord", är det de omaka high school-kidsen Justin (Michael Pitt) och Richard (Ryan Gosling aka "Den unge Herkules" i tv3:s Äventyrssöndag) som har det tråkigt och mördar en kvinna mest som en lek för att bevisa hur smarta de är. I synnerhet Justin är en klippa på bevisföring och rättsmedicin och de båda planterar en mängd vilseledande bevis på liket för att se vad polisen ska ta sig för. På den andra sidan av den juridiska vågskålen har vi den, som så ofta, smått utbrända, alkoholiserade och traumatiserade kriminalaren Jessie Mayweather (Sandra Bullock) och hennes motvilliga kollega Sam (Ben Chaplin). Förutom att frenetiskt försöka få fast mördarna får Jessie också kämpa mot den i övrigt helt mansdominerade poliskåren och med sin personliga demoner efter att ha blivit utsatt för ett grovt våldsbrott flera år tidigare.

"Iskallt mord", vilket för övrigt är en svensk titel i klass med "Dödlig död" och "Livsfarligt mord", kan knappast sägas ge några nya infallsvinklar inom sin genre. Hela historien ligger öppen som en rak motorväg i ett flackt landskap och man ser tydligt slutet vid horisonten redan vid de första bildrutorna. Här finns inga skuggiga områden eller svängar i vägen som kan vrida till historien och skaka om resenären. Det är bara att fara stadigt framåt i maklig takt som gäller för denna resa. Men trots sin förutsägbarhet blir "Iskallt mord" ändå inte helt genomtråkig. Filmen lever upp till sin lågt satta ambitionsnivå och såväl tempo som dramaturgi fungerar efter konstens alla regler. Sandra Bullock gör vad hon kan av sin klyschiga karaktär och detsamma får sägas om Michael Pitt och Ryan Gosling som befinner sig mitt i en inte helt genomtänkt mix av existentialism, moralfilosofi, homoeroticism och gammalt hederligt sökande efter bekräftelse.

Efter att ha sett färdigt filmen är det två små saker som står ut ur det övriga: en snygg kameraåkning in på de planterade bevisen på offrets kropp och en korsklippning mellan förövarna och utredarna som båda går igenom listan på bevis. Likt mördarna själva lämnar "Iskallt mord" annars inga tydliga spår efter sig. Filmen är välgjord och funktionell efter sin ambitionsnivå, men särskilt spännande eller intressant blir det aldrig. Vill man se filmen kan man gärna vänta tills den kommer på video, det är absolut inget att lägga dyra biopengar på. Man kan också låta bli att se den utan att missa särskilt mycket. Tre russin blir det hur som helst för en fungerande men helt standardiserad filmprodukt.

© Andreas Hallgren
2002-07-27Originaltitel: Murder by Numbers
USA, 2002
Regi: Barbet Schroeder
Med: Sandra Bullock, Ryan Gosling, Michael Pitt, Ben Chaplin m.fl.

Genre: Kriminalfilm
Svensk biopremiär: 2002-07-26     

Dela |