The Chair (2007)

Inte helt lyckat, men inte helt ointressant

2 russin

Danielle är en söt tjej som inte längre är paranoid och inbillar sig saker. Kul för henne, och kul att hon fått ett överdimensionerat hus att bo i där hon kan gå runt i smickrande hemmakläder och jobba på sin uppsats. Tråkigt nog är stället hemsökt. Eller har hon bara dragit ner för mycket på medicinen? Nja, med ovanligt lite rädsla och ovanligt mycket driftighet sätter hon raskt igång att reda ut hur det ligger till med hemsöktheten genom att bland annat filma sig själv medan hon sover. Något är helt klart lurt...

Syrran envisas dock på sedvanligt filmmanér att hävda "logiska förklaringar", men ställer i alla fall upp på kort varsel och hälsar på mitt i natten när Danielle upptäckt något nytt. Som ett hemligt rum med en speldosa, en vaxcylinder med en ljudinspelning på och tidningsurklipp om sekelgamla mord på småpojkar. Sedan blir det konstigare. Och faktiskt inte helt ointressant. Idéerna är inte hundraprocentigt genomarbetade men någorlunda udda. Fasen då det mesta är oförklarat och stämningen byggs rymmer några rätt sköna påhitt.

Med ganska mycket god vilja kan man skönja "Repulsion" bland de troliga influenserna, inklusive sexuella undertoner och temat om två väldigt olika systrar varav den ena inte borde lämnas ensam. Poängteras bör dock att det här inte är något så 'fint' som en psykologisk thriller, det är en övernaturlig lågbudgetrysare med en relativt låg bodycount.

Brett Sullivan, en filmklippare som ibland också regisserar, har trots en uppenbart skral kassakista lyckats göra något som är påfallande likt en film - undantaget prologen som ser tämligen tafflig ut. Det mesta är, berättar eftertexterna, inspelat i Bretts lägenhet. Åkningarna är stabila och 'filmiska' även om det verkar sitta en konsumentkamera modell bättre på kranen eller dollyn. Intrycket man får är av någon som vet hur man berättar med bilder men som inte riktigt har budget att nå hela vägen. Och vars omdöme ibland sviktar markant. Återkommande kaskader av 'otäcka gamla bilder' kastar en effektivt ut ur stämningen snarare än djupare in i den, och framförallt mot slutet inträffar en mindre härdsmälta när en sista stor överraskning skyndas in till i alla fall min roade förvåning snarare än fascinerade chock. De enstaka digitala effekterna hade verkligen inte behövts.

Regin är också ojämn, men praktiskt taget debuterande Alanna Chisholm har något visst och funkar bättre och bättre ju konstigare Danielle blir. Filmens grundidé, som egentligen inte i första hand handlar om den konstiga stolen, känns märkligt bekant men är intressant och inte av den uttjatade arten. Summa summarum är "The Chair" en film vars brister är uppenbara men vars poänger ändå är värda en lite eloge.

© Anders Lindahl
2009-06-25


Tack till Noble Entertainment för recensionskopia

DVD / Blu-ray

The Chair ingår i Noble Entertainments rysarsatsning Dark Label och har fått nummer 1 på ryggen för den hugade samlaren. Något extramaterial finns det inte till denna.
Originaltitel: The Chair
Kanada, 2007
Regi: Brett Sullivan
Med: Alanna Chisholm, Lauren Roy, Nick Abraham

Genre: Skräck, Thriller
Hemmabio: 2009-05-13     

Dela |