Pride and Glory (2008)

Ingen är oskyldig, intet nytt under solen

2 russin

Är amerikanska poliskåren verkligen så genomsyrad av korruption som flitig filmtittare har skäl att förmoda? Man får väl hoppas inte... Här tas ämnet upp igen i alla fall när fyra medlemmar av en snutfamilj, varav en ingift, konfronteras med konsekvenserna av sina respektive grader av tänjande på gränserna. I ens fall rör sig tänjandet om ren kriminalitet, inklusive ett föga smickrande inslag av desperat hot mot bebis. Fyra poliser dödas under ett tillslag i filmens nerviga start och detta drar igång en smärre lavin som skapar nya problem och blottlägger gamla. Val och konsekvenser, omöjliga situationer, svek och etiska gråzoner.

"Pride and Glory" är förstås välspelad. Varken Edward Norton eller Colin Farrell är väl så hundraprocentiga som deras största fans vill göra gällande men här hittar jag inget att klaga på. Noah Emmerich har jag faktiskt aldrig sett göra en dålig roll och det här är inget undantag. Jon Voight funkar fint som klanfadern som inte riktigt förmår ifrågasätta sin syn på lojalitet. Inledningen ger också sken av bildmässig ambition, med långa, livliga tagningar. Tyvärr mattas den ambitionen och man nöjer sig mestadels med att berätta proffsigt, snarare än häftigt.

Det stora problemet är handlingen, som är ömsom uttjatad, ömsom överdriven och bara vid några få enstaka tillfällen både bra och relativt ny. Det tar också relativt lång tid att berätta vad som vid eftertexterna känns som relativt lite. Det finns starka inslag, som Emmerichs cancersjuka fru, och egentligen ett relativt jordnära anslag men det är som om Gavin O'Connor är rädd för att biobesökaren eller DVD-hyraren ska känna sig snuvad på sin berg-o-dalbana om han nöjer sig med att berätta det man får förmoda är filmens hjärta. Framförallt finalen är därför en rätt krystad historia med ett antal dramatiska ingredienser som gör anrättningen ganska svårsmält.

Tråkigt nog måste jag efter filmen kämpa för att dra mig till minnes varför jag länge tyckte att den ändå var rätt sevärd. Den där avrundningen tränger effektivt bort de mindre spektakulära men egentligen intressantare samtalen och konfrontationerna. Så dumt...

Gillar du snutfilmer, särskilt dem förlagda till New York, vill du gissningsvis ge "Pride and Glory" en chans, men i den här ganska tättbefolkade genren hör den knappast till eliten.

© Anders Lindahl
2009-06-13


Tack till SF Video för recensionsexemplar

DVD / Blu-ray

Bakomfilmen om "Pride and Glory" klockar in på modiga en timme och sju minuter. Här fastslås från start att Gavin O'Connor strävat efter total autenticitet i skildringen av poliser, vapenhantering och annat. Riktiga snutar har skolat filmens diton inför filmen som varit ett antal år i vardande. I ett klipp ser vi killen som hade hand om kackerlackor som man måste ha varit väldigt alert för att ens notera i filmen. Sönderskjutna möbler i en scen har bokstavligen skjutits sönder.

Här lär vi också att:
O'Connors farsa är gammal polis och stolt över att aldrig ha avlossat vapnet i tjänsten.
Politiskt medvetne Ed Norton tyckte att filmens tema om att tala sanning gjorde den akut aktuell.
Voight hoppade in i sista sekund istället för Nick Nolte.

Man anar också en del av förklaringen till vad som kunde kallas filmens ojämnhet, när de börjar prata om sena omskrivningar och rollbesättningar. Det känns nästan lite hemskt att säga det, men frågan är ifall den här dokumentären inte är intressantare än själva filmen, fylld av udda karaktärer och äkta gatukänsla. Man drar sig inte för att visa problem vid inspelningen, inklusive frustrerade klipp från regissörens videodagbok och Ed Norton som återkommande känner sig manad att förklara att deras diskussioner inte är gräl, vilket väl betyder att de i alla fall är ganska nära att vara gräl. Man måste också beundra modet att avslöja hur länge det dröjde innan slutet var spikat, vilket förstås gör det ännu lättare att avfärda det. Intressant nog lyser Colin med sin totala frånvaro från dokumentären.

Svensk text saknas, bör väl nämnas, men här kan man faktiskt välja engelsk text.
© KUMAR MOBILIENGESELLSCHAFT MBH & CO. PROJEKT NR. 1 KF. NEW LINE PRODUCTIONS, INC.

© KUMAR MOBILIENGESELLSCHAFT MBH & CO. PROJEKT NR. 1 KF. NEW LINE PRODUCTIONS, INC.

Originaltitel: Pride and Glory
USA, 2008
Regi: Gavin O'Connor
Med: Colin Farrell, Edward Norton, Jon Voight, Noah Emmerich, m.fl.

Genre: Action, Drama
Hemmabio: 2009-06-17     

Dela |