The Chronological Donald: Volume Three (2009)

Vilka färger, vilka bilder, vilken elak anka!

4 russin

Kalle Anka, vad förväntas man som seriös kritiker tycka om en sådan folkkär figur vars äventyr sällan eller aldrig blir en tung betraktelse över människans lott? Ja, säg det... Men rolig, det är han!

Det här är den tredje samlingen med kortfilmer innehållandes den omtyckte men tämligen misantropiske ankan Donald, på våra breddgrader kallad Kalle och i Danmark namne med yours truly. Båda skivorna ägnas huvudsakligen åt kortfilmer, med lite mer blygsamt extramaterial såsom en kortdokumentär om skulpturer. Leonard Maltin står för diverse introduktioner, något den gamle Disneyexperten förstås gör mer än gärna.

Filmerna är från åren 1947 till 1950 och representerar verkligen en guldålder inom den animerade kortfilmen. Det här är tecknad film som lever, med snygga bildlösningar, vackra miljöer och energisk animation. De är förstås också skruvade tidsdokument från ett efterkrigs-USA präglat av välstånd och ganska triviala bekymmer. Men så himla puttenuttigt och harmlöst är det inte. Så långt ifrån Disneys kortisar var faktiskt inte alltid den rebelliska Tex Avery, påminns man. Det här är infallsrikt och ofta brutalt. Kalle själv är verkligen en antihjälte i de gamla och inte fullt så goda filmerna.

En komplett filmlistning tänkte jag inte bjuda på, men några nedslag är väl motiverat.

Filmen där Kalle efter en hård arbetsdag ansätts av ljudet från en droppande kran är nästan ett litet mästerverk i trötthetsmimik och extrema visualiseringar av exakt hur störande ljudet är. Långben gör ett inhopp i en ökenepisod och Kajsa blir svartsjuk när hennes pojkvän efter en kruka i huvudet tappar minnet och blir hyllad sångare.

Annars är det en hel del Piff, Puff, Knatte, Fnatte och Tjatte samt ett litet bi. De flesta av ovanstående förstås oftast inbegripna i veritabla krig med den arga ankan. En gammal mysig skalbagge som berättar om hur han vid olika tillfällen stiftat Kalles bekantskap i sin ungdom har dock även samarbetat med fågeln under dennes föga kända tid som sjöman, får vi veta i något slags parallellt-universum-avsnitt. Ja, tiden Kalle-Donald lever i och andra livsomständigheter kan ju ibland ändras för att ge plats åt några idéer.

Under rubriken "From the Vaults" ligger på bägge skivor filmer så 'hemska' att de ansett sig nödgade att låta Maltin yttra några varnande ord. Här hittar vi bland annat Kalles fotoexpedition, känd från julafton, här dock med en i SVT bortklippt scen där Kalles avrättar fågeln med kulspruta (!). "Donald's Happy Birthday" är minst lika rolig som eventuellt 'hemsk' när Knatte, Fnatte och Tjatte lär sig att goda avsikter aldrig går ostraffade.

Här kommer en generalisering, för sån't gillar ju alla! Som barn tycker man Kalle Anka är rolig. Som ungdom växer man tillfälligt ifrån entusiasmen, vilken sedan återkommer när man blir "vuxen". Nu är jag alltså "vuxen" (och som synes tillhörandes eller åtminstone granne med den ironiska generationen) och tycker ånyo att gamla Kalle Anka-filmer är stortartad underhållning.

En solid fyra blir det till den här rika samlingen, med funderingar på att komplettera med de tidigare utgivna skivorna.

© Anders Lindahl
2009-05-26


Tack till Disney för recensionsexemplar
© Disney

Originaltitel: The Chronological Donald: Volume Three
USA, 2009
Regi: Jack Hannah

Genre: Animation, Komedi, Kortfilm
Hemmabio: 2009-05-27
Teman: Disney

Relaterade artiklar
Hazzans Hollywood: Walt Disney - del 4


Ingår i följande teman


Disney

     

Dela |