Jeff Dunham: Arguing with Myself (2006)

Jeff grälar med sig själv

3 russin

Den döda terroristen Achmed (som för övrigt inte är muslim) är huvudperson i ett av de mest betittade klippen i YouTubes unga men händelserika liv. Achmed och hans "husse" förstås, buktalaren Jeff Dunham.

Här, i material tidigare visat på Comedy Central och numera DVD-utgivet, ser vi Jeff tillsammans med en bunt andra dockor i hans menageri. Den gamle sure vietnamveteranen Walter, den puckade rödnacken Bubba J, den streetige pimpen Sweet Daddy D och Peanut (från Polynesien nånstans?) med flera. Resultatet är, liksom Achmed-sketchen, ganska så roligt.

Formen är klassisk och upplägget likaså. Det är så här det går till. Buktalaren verkar inte ha någon kontroll över sina skapelser som säger saker som får honom att kisa i genans och även dristar sig till att smäda sin chef / ägare. Det mesta bygger på stereotyper. Och så passar han förstås på att häckla staden han hälsar på i, den här gången Santa Ana. Walters barska kommentarer om äktenskap och allt annat mellan himmel och jord som han ogillar är bäst i min bok, plus hans tykna behandling av en stackare som har oturen att gå på toa under hans framträdande. Den osannolike Peanut har också klara poänger, medan Daddy D och Bubba J är ungefär så roliga som sina namn. Alltså inte så jätteväldigt, förtydligade han - förhoppningsvis i onödan.

Men liksom ståupparen Pablo Francisco är Jeff en hårt arbetande komiker som förtjänar respekt även när han inte får en att vika sig dubbel av skratt. Han har fantastisk pli på både sin egen och dockornas mimik och röster och likt en jonglör som höjer imponatorgraden med flera bollar agerar han mot slutet mot två dockor samtidigt. Från lådorna kan även de för stunden "inaktiva" aktörerna få inflika små kommentarer.

Duktigt! Och alltså ganska skoj. Betydligt skojigare än den här otroligt torra recensionen i alla fall. För att kompensera kommer här ett roligt citat.

Walter: Remember when you said, "'Til death do us part"?
Jeff Dunham: Yeah.
Walter: Later you'll realize you were actually setting a goal.

© Anders Lindahl
2009-04-26


Tack till Noble Entertainment för recensionskopia

DVD / Blu-ray

I extramaterialet finns det lite mer buktaleri som klipptes bort från programmet. Och så har de av någon anledning valt att i början av showen flera gånger klippa in Daddy D sägandes tråkiga saker backstage. Det var ett felval.
Källa: Noble Entertainment

Originaltitel: Jeff Dunham: Arguing with Myself
USA, 2006
Regi: Manny Rodriguez
Med: Jeff Dunham

Genre: Komedi
Hemmabio: 2009-04-15     

Dela |