Wallander - Sidetracked (2008)

Välkommen Wålländer

4 russin

Någon mördar till synes svinaktiga män. Det är Wallander som ska luska ut vem som gör det. En Wallander som i filmens början sett en ung tjej tända eld på sig själv i ett bedövande gult rapsfält, som krisar sig igenom en skilsmässa, talar konfektperfekt engelska och som uttalar sitt namn som Hollender med ett w i början.

Japp, här börjar britternas tolkning av Henning Mankells succéböcker och lustigt nog har de bara översatt dem, inte flyttat dem. Namnen är svenska, det utspelar sig runt "Yschtad" och det fallerande folkhemmet figurerar i ett TV-inslag. Landskap och hus, från herresäten till eternitkåkar, känns ursvenska men fångade av en förödande skicklig fotograf som ser dem med de förundrade ögon de kanske förtjänar. Tyskarna har ju en genre av böcker och filmer som utspelar sig i ett idealiserat Sverige bebott av tysktalande mesproppar. Det här är raka motsatsen på alla de bra visen.

Det handlar förstås om mord. Om en serie täta och brutala avrättningar med inslag av skalpering och grym rättvisa. Om man vill se mördaren fångad är det snarare av nyfikenhet än av medlidande med hans eller hennes offer. Det är en ganska traditionell deckarhistoria av modernt snitt, vilket betyder att den har inslag av tunga och svåra teman istället för bara arsenik och svartsjuka.

En riktigt solid tematik om föräldraskap ryms utan problem mitt i handlingen, bland annat i form av David Warners suveräna porträtt av Wallanders konstnärsfarsa som just börjat tampas med Alzheimers. I "About a Boy" hade Nicholas Hoult ingen farsa, här har han en dålig sådan. Eller hade. Stark rollinsats här med. Men det är Kenneth Branagh som får mig att se en hel Wallanderfilm utan rastlöst sneglande på klockan. En Branagh som använder sin stigande ålder som en tillgång och inte nöjer sig med att vara mysig deckargubbe.

Jag har svårt för att ta till mig svenska kriminaldramer. Kanske är det här inte alls bättre än det brukar vara på originalspråk, kanske luras jag bara av den brittiska kostymen och Branaghs briljans. Hur det än är med den saken: den här tyckte jag om!

© Anders Lindahl
2009-03-25


Tack till SF Video för recensionsexemplar
© YELLOW BIRD RIGHTS AB AND LEFT BANK PICTURES (TELEVISION) LIMITED 2008
Kenneth Branagh är Kurt Wallander

© YELLOW BIRD RIGHTS AB AND LEFT BANK PICTURES (TELEVISION) LIMITED 2008
Se så fint vi har det!

Originaltitel: Wallander - Sidetracked
Storbritannien / Sverige, 2008
Regi: Philip Martin
Med: Kenneth Branagh, Sarah Smart, David Warner, Tom Beard, Nicholas Hoult

Genre: Drama, Thriller
Hemmabio: 2009-03-18     

Dela |