Uppdrag sex (1984)

Storasyster ser dig

3 russin

Om bara tio filmer i historien hade rätt att göra anspråk på det nötta ordet "kult" så borde denna ha en plats på listan. Inslag av "Logan's Run", "THX 1138" och cirka tusen andra scifi-filmer möter slapstick i den här polska rullen, som många i min ålder minns från SVT:s 'science fiction-festival' någon gång på 80-talet. Men "Seksmisja" har en ganska unik idé under bältet, så att säga: en värld utan män. Och därmed har filmen förstås mandat att rikta sig enbart till män, eller kanske ännu hellre tonåringar, med en uppsjö av nakna och halvnakna brudar som själva inte alls inser att deras okläddhet är sexig. Ett perfekt uppslag, på sitt sätt.

Det börjar med ett klassiskt scifi-grepp, nedfrysandet av försöksobjekt som ska vakna upp långt senare. Under pompa och ståt, om än skildrat med uppenbart låg budget, träder Albert och Maks in i kryokammaren där de i direktsändning ska läggas på is för forskningens skull. Maks är något av en slarver, som smyger med en plunta och ett par cigaretter i frysboxen, medans Albert är seriös och tråkig. Professorn som bossar över experimentet verkar hämtad ur "Dr. Strangelove" medans estetiken mera minner om, i bästa fall, Carpenters tidigaste filmer eller, i värsta fall, Mats Helges dito.

De sover givetvis längre än tänkt. Mycket längre. Och vaknar upp i en helt annorlunda värld, där kvinnorna lärt sig både att föröka sig utan män och se till inga fler sådana kommer till världen. En fager arkeolog fattar intresse för de nyvakna, först på ett rent professionellt plan och sedan på ett mer personligt sådant, och tur är väl det för makterna har verkligen inte lust att rubba ordningen genom att låta ett par karlar - vars släkte bär skulden för allt ont här i världen - gå fria omkring.

I softfiltrade bilder och typiska dystopimiljöer, allt placerat i en stad under jorden, ser vi våra hjältar kämpa för sina liv och sin frihet, och kanske hela världens räddning. För visst är en värld utan män helt felaktig i grunden, så helt mot naturen att regimen måste dela ut piller till fruntimrena som ersätter deras sexualdrift med karriärambitioner! Helt immuna mot kärlekens nöjen har de dock uppenbarligen inte blivit; Maks hemliga vapen i stunder i kris är att helt sonika kyssa brudarna - som raskt tuppar av.

Ja, ni märker. Det är som en diskussion om feminism förd av två fulla gubbar i en biljardhall. Det verkar alltså kanske lite för vänligt att placera filmen i facket Politisk Satir, med tanke hur trubbig satiren isåfall är, men betänk att det är en film om en totalitär och missriktad stat gjord i Polen 1984. Regimen fick en rejäl snyting här utan att fatta det, det är nog inte för mycket sagt.

Och så är det fjantigt charmigt så det räcker. En razzia mot en samling dekadenta rebeller urartar i pajkastning till munter brassmusik. En flykt håller på att gå i stöpet när en av hjältarna fastnar med foten i en hink, men de räddas av att en av vakterna i sin tur trampar på en kvast. Det är som om Aldous Huxley hade rökt på och sett en Buster Keaton-rulle innan han skrev "Brave New World".

Det är en grabbig men väldigt oförarglig skröna som också har några rätt fyndiga påhitt och repliker mitt ibland den feminina fägringen och stölderna från genrekollegorna. Vänner av kultig scifi göre sig förstås extra besvär, men ganska många borde kunna ha ganska roligt åt det här.

© Anders Lindahl
2009-03-18


DVD / Blu-ray

Under titeln "Sexmission" finns i alla fall filmen på NTSC. Jag tror att en PAL-version skulle bli en storsäljare, lyss upp distributörer!
Originaltitel: Seksmisja
Polen, 1984
Regi: Juliusz Machulski
Med: Jerzy Stuhr, Olgierd Lukaszewicz, Bozena Stryjkówna, Boguslawa Pawelec, Hanna Stankówna, Beata Tyszkiewi

Genre: Komedi, Sci-fi, Sex     

Dela |